Tomislav Paljak Foto: Varaždinska županija

Varaždinska županija: Pokrenuti novi programi u strukovnom obrazovanju

VV | 15.6.2020. u 12:55h | Objavljeno u Društvo

Srednje škole u Varaždinskoj županiji spremne su za upise učenika osmih razreda u prvi razred u novoj školskoj godini 2020./2021. U ovoj školskoj godini koja je bila specifična prvo zbog štrajka, a potom zbog epidemije koronavirusa, osmi razred završava 1.717 učenika. U 16 srednjih škola te dva centra za odgoj i obrazovanje je ukupno 2.194 slobodnih mjesta, pri čemu je 70 posto strukovnih programa te programa iz likovne i glazbene umjetnosti, a 30 posto gimnazijskih programa.

Iako zbog epidemioloških mjera nije mogla organizirati već tradicionalnu kampanju „Odaberi svoju školu“, Varaždinska županija će sve srednje škole i njihove programe osmašima predstaviti u digitalnom obliku. Svi učenici osmih razreda će od svojih razrednika na elektroničku poštu dobiti digitalnu knjižicu „Odaberi svoju školu“, s opisima svih zanimanja i kratkim filmovima o svakoj srednjoj školi. Digitalna knjižica bit će dostupna i na internetskoj stranici Županije te na stranicama svih osnovnih i srednjih škola.

- Po broju učenika u osnovnim školama Varaždinska županija je 8. mjestu u Hrvatskoj, dok smo po broju učenika srednjih škola na visokom 5. mjestu i ispred nas su samo četiri najveća hrvatska grada, Zagreb, Split, Osijek i Rijeka. Imamo 798 ili 13,27 posto učenika iz drugih županija, odnosno iz svih županija osim Zadarske i Dubrovačko-neretvanske. To najbolje potvrđuje kvalitetu našeg obrazovnog sustava. Očekujemo da će i ove godine programi u naše škole privući djecu iz drugih županija, jer imamo najkvalitetniji obrazovni sustav u Hrvatskoj. Kontinuirano ulažemo u infrastrukturu i opremu, ali i u programe, s jedne strane za darovitu i visokomotiviranu djecu, a s druge strane u razvoj strukovnih programa s ciljem da djecu obrazujemo za stvarne potrebe realnog sektora – istaknuo je zamjenik Tomislav Paljak na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 15. lipnja.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek napomenuo je da, uz kontinuirana ulaganja u infrastrukturu i opremu, posebnu snagu obrazovnog sustava u Varaždinskoj županiji čine mreža škola i mreža programa te interakcija školskih ustanova, centara izvrsnosti i realnog sektora.

- Po prijedlogu upisnih mjesta, u trogodišnjim strukovnim zanimanjima po jedinstvenom modelu obrazovanja i dualnom obrazovanju smo 40 posto jači u odnosu na prosjek Hrvatske. Radi se o modelima koji podrazumijevaju učenje u školi te praksu na radnome mjestu, a time smo reagirali upravo na potrebe našeg gospodarstva. Primjerice, od 18 učenika koji se u cijeloj Hrvatskoj školuju za zanimanje limar, njih 11 ili čak 61 posto je iz Varaždinske županije, tapetara je 54 posto, tokara 32 posto, strojobravara 19 posto, CNC operatera 15 posto, zidara 14 posto, pekara 12 posto. Za razliku od toga, po administrativnim zanimanjima smo slabiji u odnosu na prosjek države – rekao je pročelnik dr. sc. Miroslav Huđek.

I ove godine su pokrenuti novi obrazovni programi: u Srednjoj školi Ludbreg učenici se mogu školovati za CNC operatera ili kuhara po modelu dualnog obrazovanja. Po modelu dualnog obrazovanja u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin upisuju se budući frizeri i kozmetičari, a po jedinstvenom modelu obrazovanja mljekari i staklari. Donesen je i novi strukovni kurikulum za program tehničara cestovnog prometa u Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin.

- Županija posebno vodi brigu tome da omogućimo učenicima školovanje za zanimanja za koja mogu dobiti stipendije, pri čemu stipendije Ministarstva gospodarstva iznose 1.500 kuna za programe po jedinstvenom modelu obrazovanja, 740 kuna su stipendije Ministarstva znanosti i obrazovanja za programe dualnog obrazovanja, a 300 kuna mjesečno stipendije Varaždinske županije za poljoprivredna zanimanja. Treba napomenuti i to da se za programe dualnog obrazovanja plaća praksa, koja za prvu godinu iznosi 10 kuna po satu, za drugu 15 kuna po satu, a za treću 18 kuna po satu – naveo je dr. sc. Huđek.

Zamjenik Paljak je podsjetio da Županija više od 50 posto svojeg proračuna izdvaja upravo za školstvo, a u ovoj godini počinju posebno važna ulaganja za strukovna zanimanja.

- Pred nama je ogromno ulaganje vrijedno čak 160 milijuna kuna u dva regionalna centra kompetentnosti za strukovno obrazovanje, koji će biti centri izvrsnosti u području poljoprivrede pri Srednjoj školi Arboretum Opeka, te u zdravstvu pri Medicinskoj školi u Varaždinu. Ta dva centra smo dobili prvenstveno zahvaljujući odličnim rezultatima koje postižu naše škole u strukovnom obrazovanju. Nastavljamo i s ulaganjima te razvojem Centara izvrsnosti Varaždinske županije, jedinog Europskog centra za darovite u Hrvatskoj, u koje smo dosad smo uložili više od 35 milijuna kuna i kontinuiramo ih razvijamo – istaknuo je Paljak.

Datumi upisa u srednje škole su zbog epidemije koronavirusa pomaknuti, pa će se učenici u željene obrazovne programe prijavljivati od 8. do 12. srpnja, od 13. do 16. srpnja provodit će se dodatni ispiti i provjere, dok će srednje škole konačne ljestvice objaviti 25. srpnja. Od 27. do 31. srpnja učenici će imati rok za  dostavu dokumenata potrebnih za upis, osobno ili online, dok će 1. kolovoza biti objavljen okvirni broj slobodnih mjesta za jesenski upisni rok.

Upisi u Centre izvrsnosti Varaždinske županije

Daroviti osnovnoškolci i srednjoškolci ove će godine imati priliku sami se prijaviti u jedan od 11 centara izvrsnosti Varaždinske županije. Na stranici www.civz.hr mogu pronaći sve informacije o centrima izvrsnosti za matematiku, kemiju, biologiju, fiziku, hrvatski jezik, likovnu umjetnost, nacionalnu povijest, nove tehnologije, astronomiju (djeluje u sklopu centra izvrsnosti za fiziku), robotiku (djeluje u sklopu centra izvrsnosti za nove tehnologije), centru izvrsnosti iz informatike, poduzetništva i šaha (djeluje u sklopu centra izvrsnosti iz informatike).

Brošura o svim centrima i sve informacije o upisima dostupne su na sljedećem linku: https://www.civz.hr/upisi-2020/

- Ukupno je 970 mjesta, od čega 620 za učenike osnovnih, a 350 za učenike srednjih škola. Online prijave primat će se putem obrasca na navedenoj web stranici i to u razdoblju od 16. lipnja do 7. srpnja, a testiranja će se provoditi od 31. kolovoza do 5. rujna, o čemu će učenici dobiti obavijest od voditelja centra putem elektroničke pošte. Centri izvrsnosti Varaždinske županije s radom počinju u listopadu, a nastava će se i dalje odvijati subotom. Pohađanje nekog od centara za učenike je potpuno besplatno, a Varaždinska županija osigurava im i prehranu te besplatan prijevoz za sve učenike putnike – najavio je dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

Zanimljivost je da se u Centre, koji djeluju u sastavu Europskog centra za darovite, mogu uključiti učenici već od drugog razreda osnovne škole (matematika, robotika i likovna umjetnost) pa sve do završnog razreda srednje škole.

Svim je Centrima zajedničko primjenjivanje metoda rada kreiranih za visokomotivirane učenike,  proširivanje osnovnoga (školskog) znanja iz pojedinoga područja, razvijanje specifičnih vještina, pripreme za natjecanja, susrete, smotre, individualan pristup svakom učeniku, poticanje na istraživački rad, nastava temeljena na eksperimentima, poticanje na znanstveni pristup, razvijanje kreativnosti, rad u malim skupinama, rad u paru, samostalna istraživanja,  rad s kvalitetnim mentorima, rad uz pomoć vrhunske, moderne i kvalitetne opreme, predavanja vrhunskih stručnjaka iz pojedinih područja, suradnja sa znanstvenim ustanovama i fakultetima te terenska nastava.