Varaždinska županija i dalje osigurava besplatne udžbenike za osnovnoškolce Foto: ilustracija

Varaždinska županija i dalje osigurava besplatne udžbenike za osnovnoškolce

I.D./Varaždinske vijesti | 19.7.2017. u 15:45h | Objavljeno u Društvo

U osnovnim školama kojima je osnivač Varaždinska županija završile su sve aktivnosti oko otkupa, razmjene i dokupa novih udžbenika kako bi sve učenike uključene u projekt prvog dana nastave u novoj školskoj godini na stolu dočekali kompletirani udžbenici.

Po završetku nastavne godine 2016./2017., učenici su školama vraćali udžbenike koje su zadužili, a škola je nakon pregleda vraćenih udžbenika utvrdila potrebnu količinu za dokup udžbenika koji nedostaje. Velika većina udžbenika vraćenih u škole su u dobrom stanju, premda ih je koristila već treća generacija učenika.

Dio knjiga otkupljen je od učenika koji su završili školovanje i za njih je utrošeno 234.635 kuna, dok će za potrebe kupnje novih udžbenika koji nedostaju po školama, uključujući i radne udžbenike, Varaždinska županija izdvojiti još 1.066.755 kuna.

Osim za učenike svoje 33 osnovne škole, Županija se i ove godine uključila u sufinanciranje nabave udžbenika za 99 učenika koji polaze neku od varaždinskih gradskih škola i Centar za odgoj i obrazovanje "Tomislav Špoljar", a imaju prebivalište izvan Varaždina te za 21 učenika s područja Sudovca koji spadaju u upisno područje u Koprivničko-križevačkoj županiji. Ukupno će se za sve njih iz županijskog proračuna izdvojiti samo 23.647 kuna. Tako će s ukupno uloženih 1.325.000 kuna Varaždinska županija riješiti pitanje udžbenika za 90-ak posto osnovnoškolaca uključenih u projekt.