Varaždinska IT tvrtka donirala FOI-ju mrežnu opremu za Vilu Oršić - novi inkubacijski prostor

Varaždinske vijesti | 16.9.2022. u 09:00h | Objavljeno u Društvo

Renovacija povijesne Vile Oršić – novog istraživačkog prostora za studente i nastavnike Fakulteta organizacije i informatike je u završnoj fazi, a podršku u obnovi pružila i tvrtka CRATIS.

Renovacija Vile Oršić, povijesne zgrade iz 19. stoljeća u strogom centru grada Varaždina, kojom temeljem odluke Gradskog vijeća Grada Varaždina od 2020. upravlja Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu, ušla je u svoju završnu fazu obnove. Nakon intenzivnih radova na unutrašnjem i vanjskom uređenju koji su započeli prije više od godinu dana, Vila bi uskoro mogla biti spremna za izvođenje prvih sati nastave i istraživačkog rada za studente i nastavnike FOI-ja.

52356994999_2d706890ac_k.jpg

Ulaganjem od oko 4 milijuna kuna vlastitih sredstava, te sredstava Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Grada Varaždina i FOI-jevih partnera, do sada je u potpunosti obnovljena vanjska ovojnica Vile, a radovi u unutrašnjosti su u završnoj fazi, nakon čega slijedi opremanje najmodernijom tehnologijom za izvođenje nastave i provedbe drugih istraživačkih aktivnosti. Prema projekcijama troškovnika radova, cijela obnova mogla bi stajati oko 8 milijuna kuna, a financijsku podršku u vidu donacije informatičke opreme pružila je i tvrtka CRATIS.

Donacija opreme varaždinske IT tvrtke

Značajnu donaciju u opremanju prostora Vile Oršić mrežnom tehnologijom dala je varaždinska tvrtka CRATIS d.o.o. Radi se o kompletnoj mrežnoj opremi za potrebe rada studenata i nastavnika. Obzirom da tvrtka ove godine pokreće i projekt izgradnje vlastitog certificiranog Tier3 podatkovnog centra u Varaždinu čiji se završetak gradnje očekuje u drugoj polovici 2023. godine, potrebe za zapošljavanje visokokvalificiranih stručnjaka s FOI-ja bit će sve veće.

- Iznimno smo ponosni da imamo priliku sudjelovati u poticanju inovativnog pristupa obrazovanja budućih ekonomskih i ICT stručnjaka koje i sami promatramo kao buduće temelje razvoja inovativnih usluga, kako u našem, tako i u globalnom digitalnom planu. FOI je oduvijek imao svoj „duh“ i bogatim programom privlačio mlade talente od kojih neki i danas čine okosnicu našeg društva - izjavio je izvršni direktor tvrtke CRATIS Matija Grabar.

52356922548_e0c3738acb_k.jpg

Novi inkubacijski prostor za studente i istraživače

FOI će prostorije novoobnovljene Vile Oršić iskoristiti kao jedan zajednički inkubacijski prostor u kojem će biti smješteni istraživački laboratoriji, centar za usavršavanje, dvorana za učenje temeljeno na radu te kabineti za nastavnike i centre Fakulteta.

- Želimo našim studentima omogućiti stjecanje znanja i vještina u inovativnim i interdisciplinarnim područjima poput Umjetne inteligencije u poslovanju, Umreženih sustava i računalnih igara te Analize i dizajna poslovnih sustava te smo s tim ciljem i uveli nove module u studij. Nastava i istraživanja koja će se odvijati u laboratorijima i dvoranama Vile Oršić omogućit će studentima da kroz učenje temeljeno na radu (WBL) i praktikume razvijaju praktična znanja i vještine. Zahvalni smo tvrtki CRATIS, koja nas prati u našim investicijama kao i u inovacijama studijskih programa jer je vrlo važno da se naši programi pripremaju u suradnji s budućim poslodavcima te da se stručnjaci iz prakse uključuju u nastavu. Samo na taj način postižemo naš cilj, a to je da su svi naši studenti zaposleni već pri završetku studija, a da su poslodavci izuzetno zadovoljni njihovim znanjem pri izlasku s fakulteta -  ističe dekanica Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

Procjenjuje se da bi radovi na kompletnom uređenju zgrade i okoliša mogli biti u potpunosti gotovi do ožujka nove kalendarske godine.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci