Varaždinska glazbeno-akcijska horor komedija "Riffs of Revolution" stiže u kina

Varaždinske vijesti | 14.11.2023. u 12:05h | Objavljeno u Društvo

Film "Riffs of Revolution" Varaždinca Jurice Hižaka, nastao u produkciji udruge Rebl Film i udruge Trash, doživjet će 25. studenoga svoju zagrebačku kino premijeru, nakon čega kreće i u kino distribuciju

Kad postoji ideja za film, a nema se love, što se može dogoditi? Dva su scenarija: ili odustaneš od svojih snova i ne napraviš ništa ili se uhvatiš u koštac sa situacijom, skupiš ekipu sastavljenu od entuzijasta i u tri i pol godine snimiš film. E, upravo to dogodilo se s Rifovima revolucije (Riffs of Revolution), najnovijim uratkom Varaždinca Jurice Hižaka.

Ideja za film seže u daleku 2012. godinu kada je ekipa prijatelja uz pivo prepričavala nemili događaj s jedne lokalne svadbe na koju su upali službenici ZAMP-a i doslovno prekinuli svečani događaj tražeći popis pjesama kako bi naplatili tantijeme.

Jurici Hižaku priča se učinila filmičnom, te je krenuo u pisanje scenarija. No, kako to biva u Lijepoj našoj, napisani scenarij bio je odbijen, te potom skupljao prašinu u ladici punih pet godina, što zbog pomanjkanja podrške nekih institucija, što zbog prioritetnijih životnih okolnosti.

Onda se nakon pet godina skupljanja prašine desila kava Jure Hižaka i Tomislava Šipeka (dr. Zemp) na kojoj su se složili da je vrijeme da napokon krenu s realizacijom filma pa makar i u mikrobudžetnoj produkciji. Članovi Udruge Trash uključili su se u projekt, no scenarij je iziskivao puno veću ekipu, tako da je Jurica Hižak okupio poprilično veliku skupinu sličnih entuzijasta, starih i novih prijatelja, članova rodbine i sponzora koji su se uključili u projekt.

Rifovi_Ray_Niniva_fight.jpg

S obzirom na to da se radi o glazbenom filmu, glumci koji čine Razor Jet (rock grupu iz filma) morali su prije samog snimanja filma naučiti svirati i pjevati pjesme kako bi izgledali što uvjerljivije na velikom platnu, a snimanje glazbe počelo je već na jesen 2019., odnosno četiri mjeseca prije prve klape.

O glomaznosti cijelog projekta govori i činjenica da je film sniman na 35 lokacija uključujući rock klubove, glazbeni studio, limuzinu, frizerski studio, shopping centar i različite eksterijere u centru Varaždina.

Što se tiče samog filma, on je žanrovski smješten između rokenrol bajke i akcijske komedije, s posebnim naglaskom na odnos između (komercijalne) pop glazbe i rokenrola gdje rokenrol igra ulogu magičnog agenta koji u kritičnom trenutku spašava protagoniste.

Riffs_of_REvolution.jpg

Priča je to o bendu kojeg establišment želi transformirati u marionetski boy-bend i koja će sigurno biti zanimljiva, ne samo glazbenicima koji nehotice "prodaju dušu", već i svim onim gledateljima željnim inteligentne i duhovite fabule.

Nakon festivalskih projekcija u Ormožu, Vinkovcima, Varaždinu i Beogradu, film napokon stiže i u Zagreb, u veliku dvoranu kina SC, gdje će gledatelji imati jedinstvenu priliku upoznati redatelja i filmsku ekipu, a odmah potom očekuje ih i atraktivan koncert filmskog benda "Razor Jet" koji će u kafiću ITD kazališta odsvirati dio filmskog soundtracka.

Nakon zagrebačke premijere 25. studenoga, film će početkom prosinca ući u kino-repertoar kina Gaj u Varaždinu i kina Forum u Zagrebu.

Plakat_Riffs_of_Revolution_1600_900.jpg

Naslov filma: Riffs of Revolution (Rifovi revolucije)
Redatelj i scenarist: Jurica Hižak
Produkcija: ReBL FILM i Udruga Trash
Trajanje: 1h 25 min
Jezik: engleski
Titlovi: hrvatski
Žanr: glazbeno-akcijska horror komedija

Radnja:

Genijalni gitarist Ray čija muzika slušateljima daje natprirodnu fizičku snagu, suprotstavlja se Dr. Zempu, vlasniku agencije koja ubire muzički porez i terorizira građane. Oko Rayovog benda "Razor Jet" okuplja se pokret otpora. Kako bi uništio pokret otpora, Zemp i njegova sestra Niniva kuju pakleni plan da "Razor Jet" pretvore u boy band i tako unište njihov "rokenrol modžo".

Video sadržaj