Varaždinska biskupija slavi 20. obljetnicu

VV | 24.9.2017. u 10:46h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska biskupija ove godine slavi svoju 20. obljetnicu. Naime, 5. srpnja 1997. godine, točno u podne, Sveta Stolica je obznanila odluke Svetog Oca Ivana Pavla II. o ustanovljenju novih biskupija sa sjedištima u Požegi i Varaždinu. Podijelivši teritorij Zagrebačke nadbiskupije, Sveti Otac utemeljio je novu Varaždinsku biskupiju na sjeverozapadu Hrvatske te je za njezinog prvog biskupa imenovao mons. Marka Culeja, dotadašnjeg pomoćnog zagrebačkog biskupa.

Svečanost proglašenja Varaždinske biskupije i ustoličenja mons. Marka Culeja za prvog varaždinskog biskupa održana je 28. rujna 1997. godine u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo u Varaždinu, koja je osnutkom Biskupije postala katedralom.

Program obilježavanja 20. obljetnice Varaždinske biskupije započet će u četvrtak 28. rujna koncertom u sklopu Varaždinskih baroknih večeri. U varaždinskoj katedrali od 19 sati nastupit će Hrvatski barokni ansambl i Katedralni zbor Chorus Angelicus, pod vodstvom mo. Anđelka Igreca, voditelja Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije. Na programu će biti djelo Claudia Monteverdija “Vespro della Beata Vergine”. Od solista će nastupiti Ivana Lazar i Monika Cerovčec (soprani), Martina Borse (alt), Hugo Hymas i Dejan Vrbančič (tenori), Matija Meić (bariton) i Christoph Seidl (bas).

U subotu 30. rujna s početkom u 19,30 sati u katedrali će biti održan veliki koncert Zbora i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom mo. Anđelka Igreca. Nastupit će, između ostalih, Monika Cerovčec (sopran) i Nikolina Virgej Pintar (mezzosopran). Na rasporedu će biti djelo Ludwiga van Beethovena “Posvećenje kuće op 124” te praizvedba autorskog djela mo. Anđelka Igreca “Quattro pezzi sacri (Kyrie-litanije, Molitva, Magnificat, Bonum facere)”.

U nedjelju 1. listopada u 16 sati će u palači Herzer Gradskog muzeja u Varaždinu biti otvorena izložba “Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije”. U sklopu izložbe će u 313 kataloških jedinica biti prikazani najvažniji događaji iz povijesti, djelovanja i ustroja Varaždinske biskupije, a bit će predstavljena i biskupijska blaga (liturgijsko ruho i posuđe, vrijedne knjige te biskupijska izdanja). Izložba sadrži i multimedijske sadržaje,a bit će popraćena glazbenom podlogom mo. Anđelka Igreca.

Najsvečaniji trenutak toga dana, ali i cjelokupne proslave 20. obljetnice Varaždinske biskupije, bit će euharistijsko slavlje kojeg će u katedrali Uznesenja BDM na Nebo od 18 sati predvoditi kardinal Josip Bozanić, zagrebački metropolit.