Varaždinska biskupija: Predstavljena fotomonografija Sakralna baština Varaždina

| 28.9.2016. u 13:25h | Objavljeno u Društvo

U okviru popratnih programa Varaždinskih baroknih večeri predstavljena je fotomonografija "Sakralna baština Varaždina", u izdanju Varaždinske biskupije.

Promocija je upriličena 27. rujna u prigodi 19. obljetnice uspostave Varaždinske biskupije. Program je počeo misnim slavljem u katedrali Uznesenja BDM koje je predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a nastavljena predstavljanjem monografije u dvorani Biskupskog ordinarijata.

Monografiju je uredio preč. dr. sc. Mario Kopjar, predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Varaždinske biskupije, a na 220 stranica predstavljena je sakralna baština grada Varaždina umjetničkim fotografijama Darka Gorenaka i tekstovima više autora.

U monografiji su predstavljeni općenito barokni i biskupski grad Varaždin, župe, crkve i samostani na području grada, crkveni život tijekom liturgijske godine te osnivanje i djelovanje Varaždinske biskupije. 

Biskup msgr. Josip Mrzljaka u predgovoru knjige je napisao: 

U ovoj knjizi naći ćete jedan dio velike baštine naših predaka, žitelja grada Varaždina, koju su nam namrijeli mnogi poznati i nepoznati naši predšasnici. Jedan dio te baštine vidljiv je u mnogim sakralnim objektima. Tu su pokazali svoju umješnost u mnogim granama umjetnosti: arhitekturi, graditeljstvu, kiparstvu, slikarstvu. ...
Listajući ovu knjigu punu fotografija našeg, već dokazanog i priznatog, umjetnika fotografije Darka Gorenaka, prolazimo kroz više stoljeća života ovoga grada, upoznajemo umjetnička dostignuća, ali još više vjeru čovjeka koji se odvažio i u teškim vremenima stvarati prostore u kojima će slaviti Boga i zahvaljivati mu na daru života i mogućnosti da razvija darove uma i srca za svoje vrijeme i svoje suvremenike, ali i za mnoge kasnije generacije.
Sa zahvalnošću primamo ovu sakralnu baštinu naših predaka, ali je naša zadaća da je obnavljamo, čuvamo i predamo onima koji dolaze poslije nas. Ova knjiga ima i tu zadaću, a izdajemo je o 19. obljetnici utemeljenja Varaždinske biskupije i 10. obljetnici preminuća njezinog prvog biskupa, mons. Marka Culeja.

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci