Varaždinke Vlatka Oršanić i Zdenka Weber priredile koncert u spomen Milke Trnine

Ž.S. | 22.12.2019. u 13:10h | Objavljeno u Društvo

Da nema dviju Varaždinki, operne umjetnice i redovne profesorice Muzičke akademije u Zagrebu, Vlatke Oršanić, i muzikologinje Zdenke Weber, 156. rođendan naše najveće operne umjetnice u povijesti, Milke Trnine, možda bi prošao u javnosti gotovo nezapaženo.

Zdenka Weber, koja je urednica monografije o slavnoj umjetnici i predsjednica Udruge poklonika Milke Trnine, dogovorno je s Vlatkom Oršanić, organizirala produkciju studenata na Muzičkoj akademiji. Bilo je dojmljivo slušati vrlo lijepe interpretacije  brucošice Marije Jurić, tenora Matica Zakonjšeka,  sopranistice Ivane Duvnjak, a nadasve baritona Jurice Jurasića Kapuna. Ovome Čakovčancu i nekadašnjem učeniku varaždinske Glazbene škole, a sada studentu četvrte godine MA, već sada se smiješi lijepa pjevačka budućnost. Za glasovirom pratili su ih korepetitori  Eva Kirchmayer Bilić i Mario Čopor.

Za svakoga od njih, Weber pripremila je prigodni dar. Pri tom, ne samo što je podsjetila na svjetsku slavu i karijeru Milke Trnine, o kojoj je skrbio njezin ujak, književnik Janko Jurković, čije ime nosi jedna varaždinska ulica, nego je studente podsjetila i na blistavu karijeru njihove profesorice Oršanić iza koje je više od 40 otpjevanih glavnih sopranskih uloga. Slušala ju je u Berlinu, u vrijeme dok je bila tajnica intendanta Deutsche Opera. Na kraju produkcije prof. Oršanić sa svojim je studentima  zapjevala „Želimo vam sretan Božić“.

Milka_Trnina11.jpg