Varaždinka Marija Herman ima 107 godina i savjet za sve: "Ne budite nervozni!" Foto: Krešimir Đurić

Varaždinka Marija Herman ima 107 godina i savjet za sve: "Ne budite nervozni!"

| 17.10.2022. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Razgovor sa starijim ljudima uvijek je zanimljiv, njihovo iskustvo i životna mudrost neprocjenjivi su, no susret s našom vjernom čitateljicom Marijom Herman bio je poseban.

Beskrajno simpatična baka Marija među najstarijim je stanovnicima Varaždinske županije i Hrvatske, ako ne i najstarija – rođena je, naime, daleke 1915. godine, za vrijeme Prvog svjetskog rata.

- Da, rođena sam u Austro-Ugarskoj, a od onda se promijenilo mnogo država: Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevina Jugoslavija, Nezavisna Država Hrvatska, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija... i sada Hrvatska – prisjećala se i nabrajala nam imena države koja su se mijenjala tijekom njenog života.

Ova je Varaždinka svoj 107. rođendan proslavila u ožujku u obiteljskom domu za starije osobe u Gornjem Knegincu, u kojem je smještena od početka ove godine.

- Do tada sam živjela sa svojom kćeri Ljerkom, već više od 40 godina, ali ona se razboljela pa sam sada ovdje u domu – rekla nam je i dodala da ima dvije kćeri, Ljerku i Kseniju, te troje unučadi, Luku, Petru i Vanju.

- Ja sam bila ratno siroče, moglo bi se reći. Moji roditelji su se vjenčali 1914., a tata je tada otišao u rat. Ranjen je u Nišu i umro je. Mama se nakon osam godina drugi put udala i rodila još dvoje djece. Bili smo vesela obitelj, svi smo se lijepo družili – prisjetila se djetinjstva.

Radni vijek provela je kao učiteljica razredne nastave.

- Završila sam Učiteljsku školu u Čakovcu, a prvo radno mjesto dobila sam u Lici. Radila sam u Suvaji, u općini Srb, gdje je bio ustanak. To sam preživjela, bilo je strašno. Radila sam i u Turanovcu, kod Virovitice, a zatim u Druškovcu, gdje sam bila devet godina. Nakon toga došla sam raditi u Varaždin, gdje sam dočekala i penziju 1968. godine – ispričala nam je, a dodala je da je u Varaždinu radila u IV. Osnovnoj školi.

- Tamo mi je bilo jako lijepo, tak smo bili složni! - sa smješkom je naglasila.

Ne žali se na starost, iako slabije vidi i čuje, a što ne propušta pogledati ne televiziji, kakav savjet je dala mlađim generacijama i koja je tajna njene dugovječnosti, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...