Varaždinka Marija Herman ima 107 godina i savjet za sve: "Ne budite nervozni!" Foto: Krešimir Đurić

Varaždinka Marija Herman ima 107 godina i savjet za sve: "Ne budite nervozni!"

| 17.10.2022. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Razgovor sa starijim ljudima uvijek je zanimljiv, njihovo iskustvo i životna mudrost neprocjenjivi su, no susret s našom vjernom čitateljicom Marijom Herman bio je poseban.

Beskrajno simpatična baka Marija među najstarijim je stanovnicima Varaždinske županije i Hrvatske, ako ne i najstarija – rođena je, naime, daleke 1915. godine, za vrijeme Prvog svjetskog rata.

- Da, rođena sam u Austro-Ugarskoj, a od onda se promijenilo mnogo država: Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevina Jugoslavija, Nezavisna Država Hrvatska, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija... i sada Hrvatska – prisjećala se i nabrajala nam imena države koja su se mijenjala tijekom njenog života.

Ova je Varaždinka svoj 107. rođendan proslavila u ožujku u obiteljskom domu za starije osobe u Gornjem Knegincu, u kojem je smještena od početka ove godine.

- Do tada sam živjela sa svojom kćeri Ljerkom, već više od 40 godina, ali ona se razboljela pa sam sada ovdje u domu – rekla nam je i dodala da ima dvije kćeri, Ljerku i Kseniju, te troje unučadi, Luku, Petru i Vanju.

- Ja sam bila ratno siroče, moglo bi se reći. Moji roditelji su se vjenčali 1914., a tata je tada otišao u rat. Ranjen je u Nišu i umro je. Mama se nakon osam godina drugi put udala i rodila još dvoje djece. Bili smo vesela obitelj, svi smo se lijepo družili – prisjetila se djetinjstva.

Radni vijek provela je kao učiteljica razredne nastave.

- Završila sam Učiteljsku školu u Čakovcu, a prvo radno mjesto dobila sam u Lici. Radila sam u Suvaji, u općini Srb, gdje je bio ustanak. To sam preživjela, bilo je strašno. Radila sam i u Turanovcu, kod Virovitice, a zatim u Druškovcu, gdje sam bila devet godina. Nakon toga došla sam raditi u Varaždin, gdje sam dočekala i penziju 1968. godine – ispričala nam je, a dodala je da je u Varaždinu radila u IV. Osnovnoj školi.

- Tamo mi je bilo jako lijepo, tak smo bili složni! - sa smješkom je naglasila.

Ne žali se na starost, iako slabije vidi i čuje, a što ne propušta pogledati ne televiziji, kakav savjet je dala mlađim generacijama i koja je tajna njene dugovječnosti, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci