"Varaždin pod krunom Habsburgovaca" uskoro u GMV-u Foto: GMV

"Varaždin pod krunom Habsburgovaca" uskoro u GMV-u

| 19.10.2015. u 17:01h | Objavljeno u Društvo

Nakon trogodišnjih priprema u Gradskom muzeju Varaždin 28. listopada u palači Sermage otvorit će se izložba „Varaždin pod krunom Habsburgovaca“. Ujedno je to kruna 90 godina neprekinutoga djelovanja ove značajne kulturne ustanove.

- Radi se o najopsežnijem projektu u dosadašnjem radu. Izložba obrađuje burno povijesno razdoblje tijekom četiri stoljeća zajedničke povijesti i međusobnih odnosa između vladarske kuće Habsburg i Varaždina, koji je tada bio jedno od središta političkog, ekonomskog i kulturnog života, što je i do danas ostavilo trajni trag na grad i njegove stanovnike – objasnio je Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin na medijskoj konferenciji. 

Kroz 12 tematskih cjelina, na 350 raznorodnih izložaka, ocrtava se djelovanje pojedinih vladara iz dinastije Habsburg/Habsburg-Lotringen i utjecaj njihove vladavine na varaždinskome području, među kojima je posebno istaknuta Cesarska i kraljevska građanska četa, kraljevski posjeti Varaždinu, lov na varaždinskome području te Varaždin i Habsburgovci nakon raspada zajedničke države.

- Bit će izloženi predmeti od arhivskih dokumenata, oružja, streljačkih meta, medalja, ordenja, značka, novca, nakita, fotografija, novina, slika, grafika, porculana, stakla, tekstila, vladarskih poklona, zastava do knjiga i odjevnih predmeta. Osim građe iz fundusa varaždinskoga muzeja, za izložbu su posuđeni i predmeti iz Hrvatskoga povijesnog muzeja u Zagrebu, Hrvatskoga državnog arhiva, Državnoga arhiva u Varaždinu, Muzeja Dvor Trakošćan te varaždinskoga Uršulinskog samostana, kao i predmeti iz nekoliko privatnih zbirki – rekla je muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević dodavši kako je prezentacija muzejsko- arhivske građe upotpunjena i suvremenim tehnološkim sadržajima, s opširnije dostupnim tematskim cjelinama na tabletima, a neki događaji, poput posjeta Habsburgovaca Varaždinu, dinastičkih borbi, instalacija banova, Kraljevskog namjesničkog vijeća i velikoga požara iz 1776. godine, prikazani su i u formi 3D animacije.

Uz izložbu je pripremljeno i 20-ak prigodnih suvenira, među kojima su porculanske šalice, drvene bojice, „maske“ za selfije, platnene vrećice, blokovi, suhi kolači prema bečkoj recepturi. A s obzirom na brojnost eksponata i zahtjevnost prezentacije, izložba će biti postavljena u dvije zgrade GMV-a. Tako da će u prvom dijelu, u palači Sermage biti predstavljeno razdoblje do 19. stoljeća, a u palači Herzer razdoblje od 19. stoljeća. Tijekom njezina održavanja, do 2. listopada iduće godine, predviđeno je i niz popratnih sadržaja, koji uključuju vodstva na hrvatskom i stranim jezicima, tematska predavanja i edukativne programe za učenike.

- Već 30. listopada u multimedijskoj dvorani u palači Herzer od 10 sati održat će se okrugli stol pod nazivom „Varaždin i Habsburzi“, koji u povodu 200. godišnjice završetka Bečkoga kongresa varaždinski muzej organizira u suradnji sa Zavodom za znanstveni rad HAZU u Varaždinu – najavio je Bojanić Morandini.

Autorice stručne koncepcije izložbe su muzejske savjetnice u varaždinskome muzeju Spomenka Težak i Mirjana Dučakijević, a uz njihove tekstove, u opsežnome popratnom katalogu zastupljeni su i autori Ljerka Šimunić, Ivan Mravlinčić, Elizabeta Igrec, Ana Kaniški, Marina Bregovac Pisk, Matea Brstilo Rešetar i Lovorka Štimac-Dedić. Likovni postav izložbe potpisuje arhitektica Vanja Ilić.

Cjelokupni projekt najvećim dijelom je realiziran sredstvima Ministarstva kulture RH, uz financijsku potporu Grada Varaždina, nekoliko sponzora te vlastitim udjelom varaždinskoga muzeja.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci