Varaždin obilježio Nacionalni tjedan dojenja: Dojenje je dobro i za djecu i za majke Foto: Krešimir Đurić

Varaždin obilježio Nacionalni tjedan dojenja: Dojenje je dobro i za djecu i za majke

| 4.10.2017. u 13:16h | Objavljeno u Društvo
Tehnomag v2

Patronažne sestre Doma zdravlja Varaždinske županije prvi tjedan u listopadu već tradicionalno obilježavaju Nacionalni tjedan dojenja. Ove se godine obilježavanje održava pod sloganom "Podržimo dojenje zajedno", a okupljanje je, nakon jučerašnjeg u Ludbregu, danas održano i na Franjevačkom trgu u Varaždinu.

- Upravo je zajedništvo majki, društvene zajednice i zdravstvenih djelatnika važno za uspješnost dojenja. Među zdravstvenim djelatnicima, istaknutu i važnu ulogu imaju patronažne sestre koje, nakon otpusta iz rodilišta, posjećuju majke i novorođenčad u kućnim uvjetima - naglasila je Marina Golek Mikulić, dipl. med. sestra, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo i glavna sestra županijskog Doma zdravlja.

Govoreći o dobrobitima dojenja, Golek Mikulić naglasila je kako je dojenje prirodno i donosi brojne prednosti za dijete i za majku.

- Tu nije riječ samo o načinu prehrane, već i o uspostavi emocionalne povezanosti i imunološke zaštite. Dojenje je ekonomično, besplatno i praktično, naime, mlijeko je uvijek idealne temperature. Pojedina istraživanja su pokazala da su dojena djeca u kasnijoj dobi manje sklona obolijevanju od crijevnih, probavnih bolesti, alergoloških bolesti, da su inteligentnija i emocionalno stabilnija te da imaju manje karijesa. Dojenje ima brojne prednosti i za majke. Istraživanja su pokazala da majke koje su duže dojile u kasnijoj dobi rijeđe obolijevaju od karcinoma maternice i jajnika, nakon porođaja brže vraćaju predporođajnu težinu, a maternica se brže vraća u prvotni položaj - pojasnila je Golek Mikulić.

Sve više majki postaje svjesno važnosti dojenja pa je, ističe glavna sestra Doma zdravlja, trend dojenja u povećanju i svake se godine bilježi lagani porast.

- Iako smo u odnosu na susjedne zemlje - Srbiju, Bosnu i Hercegovinu pa čak i Sloveniju, u prednosti, još uvijek smo zemlja s niskom stopom dojenja. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj dojenje kao prvi izbor izabire i prakticira do dva mjeseca starosti djeteta 78 posto majki. Kasnije, do polovice godine, taj postotak pada na oko 65 posto, što je ipak puno jer u tom se razdoblju kreće s dohranom i drago nam je čuti da dosta majki i dalje doji. Međutim, majke se sve ranije vraćaju na posao te prekidaju s dojenjem - kazala je Golek Mikulić.

Mladim majkama uvijek su spremne pomoći patronažne sestre koje obavljaju preventivnu djelatnost i imaju edukativnu i informativnu funkciju putem individualnih kućnih posjeta, a patronažne sestre Doma zdravlja Varaždinske županija i na nacionalnoj su razini prepoznate kao izuzetno aktivne u grupnom načinu rada.

- Na području naše županije trudničke tečajeve provodimo na ukupno pet lokacija (Varaždin, Ludbreg, Novi Marof, Ivanec i Lepoglava) tako da već i tijekom trudnoće majke pripremamo za dojenje i sve što ih čeka nakon poroda. Vodimo i 11 grupa za potporu dojenja, gdje majke razmjenjuju informacije i iskustva te se druže. Ove su grupe važne i zbog suvremenog načina života. Ranije su, naime, obitelji bile multigeneracijske i te su se informacije prenosile s koljena na koljeno. Danas su mlade obitelji samostalne te su ovakve grupe vrlo korisne - istaknula je Golek Mikulić, uz napomenu da su popisi trudničkih tečajeva i grupa za potporu dojenja dostupni na internetskoj stranici Doma zdravlja i na ulazu u Dom zdravlja, a patronažne sestre su dostupne na brojeve mobitela koji su tamo navedeni.

Obilježavanje Nacionalnog tjedna dojenja sutra, 5. listopada, održat će se i u Novom Marofu, od 10 do 12 sati u prostoru Kulturnog centra "Ivan Rabuzin".

nacionalni_tjedan_dojenja_varazdin_02.JPG

nacionalni_tjedan_dojenja_varazdin_03.JPG

nacionalni_tjedan_dojenja_varazdin_04.JPG

nacionalni_tjedan_dojenja_varazdin_05.JPG

nacionalni_tjedan_dojenja_varazdin_06.JPG

nacionalni_tjedan_dojenja_varazdin_07.JPG

nacionalni_tjedan_dojenja_varazdin_08.JPG

nacionalni_tjedan_dojenja_varazdin_01.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci