Varaždin će petu godinu zaredom biti domaćin Škole medijske kulture “dr. Ante Peterlić” Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Varaždin će petu godinu zaredom biti domaćin Škole medijske kulture “dr. Ante Peterlić”

Julijana Marčec | 16.8.2022. u 11:33h | Objavljeno u Društvo

Varaždin će petu godinu zaredom biti domaćin Škole medijske kulture “dr. Ante Peterlić”, a što će se sve događati od 18. do 26. kolovoza predstavljeno je danas na konferenciji za novinare. U organizaciji Hrvatskog filmskog saveza nastavnici, odgojitelji, studenti, učenici i svi ostali zainteresirani filmski entuzijasti kraj kolovoza će provesti učeći osnove ili usavršavajući znanja medijske odnosno filmske kulture.

Devet zanimljivih filmskih dana

I 24. izdanje ove vrijedne edukativne platforme priprema i potiče sve sudionike na samostalno kreativno bavljenje filmom, ali i za kritičko-analitički odnos prema filmu i drugim audiovizualnim sadržajima koje konzumiraju putem elektroničkih medija i tako sudjeluju u sustavu cjeloživotnog obrazovanja.

Ove će godine u Školi medijske kulture sudjelovati više od stotinu sudionika, koji su mogli odabrati programe u dva seminarska stupnja. Programi će biti održani u varaždinskom Studentskom centru, Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 i u kinu Gaj, od 18. do 26. kolovoza.

viber-slika-2022-08-16-11-28-06-534_62fb6c0b467dd_700xr.jpg

- Prvi stupanj pruža temeljna znanja i namijenjen je nastavnicima i drugim polaznicima koji ta znanja nisu mogli steći u okviru svoga studija ili koji ta znanja trebaju utvrditi, dok drugi stupanj pruža dodatna, specijalizirana znanja nastavnicima u osnovnim i srednjim školama te drugim zainteresiranim polaznicima - objasnio je Hrvoje Selec, tajnik Hrvatskog filmskog saveza, dodavši kako su teme prvog stupnja teorija i povijest filma, filmski rodovi, vrste i žanrovi te medijska kultura, ali i važnost Zagrebačke škole crtanog filma u povijesti animacije, radiodrame i ars akustike.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković na današnjoj konferenciji za novinare zahvalio se organizatorima na izrazito uspješnoj organizaciji. - Grad Varaždin podržava programe ovakve vrste koji educiraju nastavnike i voditelje koji prenose svoja znanja o medijskoj kulturi te motiviraju mlade naraštaje. Želja Grada Varaždina je da se što prije realizira projekt Centar kreativnih industrija i radimo na tome kako bi upravo Varaždin postao centar kreative za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku i šire - istaknuo je Marković.

U devet intenzivnih i zanimljivih filmskih dana plan rada raspoređen je u predavanja, metodičke radionice, video radionice, večernje projekcije filmova i jutarnje skupne rasprave o filmu, što ovu Školu čini idealnim mjestom dogradnje, usavršavanja, ali i prvog susreta sa svijetom filma, fotografije, radija i medija.

U programu ovogodišnje Škole polaznici su, ovisno o interesu mogli izabrati neku od jedanaest radionica - radionice igranog, animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, glazbenog videospota, televizijske reportaže, radiofonskih eksperimenata, kamere i snimanja, montaže, fotografije, te radionice za oblikovanje zvuka na filmu.

Radionica glazbenog videospota

U 24. Školi medijske kulture prvi je put organizirana radionica glazbenog videospota u kojoj će polaznici pod vodstvom Filipa Dizdara doznati sve o elementima pretprodukcije, produkcije i postprodukcije te osmisliti, snimiti i analizirati svoj spot. Posebno zanimljiva bit će i radionica radiofonskih eksperimenata u kojoj će polaznici pod vodstvom Ljubice Letinić i Pavlice Bajsić Brazzoduro upoznati različite audioforme i žanrove te stilska izražajna sredstva auditivnog medija, dok će u praktičnom dijelu radionice polaznici ovladati osnovnim tehnikama mikrofonskog snimanja i montaže kako bi sami stvorili fragmente jedinstvene zvučne mape grada, odnosno varaždinski soundwalk.

"Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić“ ponovno će biti održana uz partnerstvo i pokroviteljstvo Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Agencije za elektroničke medije, Grada Varaždina, Varaždinske županije, Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, Kina Gaj, Filmsko-kreativnog studija VANIMA, Gradskog muzeja Varaždin i Studentskog centra Varaždin.

- Škola medijske kulture „dr. Ante Peterlić” izuzetno je vrijedan doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave Hrvatskog jezika u našim školama, što potvrđuje i činjenica da se program Škole medijske kulture održava uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a koja je dobivena na osnovu pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje. Prema izvješću Vijeća Europe, Škola spada među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije - podsjetio je tajnik HFS-a Hrvoje Selec i dodao da je svrha programa Škole medijske kulture dati temeljna znanja za provedbu nastave i u radionicama omogućiti stjecanje neposrednih stvaralačkih i radnih iskustava korisnih za nastavu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci