Varaždin će petu godinu zaredom biti domaćin Škole medijske kulture “dr. Ante Peterlić” Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Varaždin će petu godinu zaredom biti domaćin Škole medijske kulture “dr. Ante Peterlić”

Julijana Marčec | 16.8.2022. u 11:33h | Objavljeno u Društvo

Varaždin će petu godinu zaredom biti domaćin Škole medijske kulture “dr. Ante Peterlić”, a što će se sve događati od 18. do 26. kolovoza predstavljeno je danas na konferenciji za novinare. U organizaciji Hrvatskog filmskog saveza nastavnici, odgojitelji, studenti, učenici i svi ostali zainteresirani filmski entuzijasti kraj kolovoza će provesti učeći osnove ili usavršavajući znanja medijske odnosno filmske kulture.

Devet zanimljivih filmskih dana

I 24. izdanje ove vrijedne edukativne platforme priprema i potiče sve sudionike na samostalno kreativno bavljenje filmom, ali i za kritičko-analitički odnos prema filmu i drugim audiovizualnim sadržajima koje konzumiraju putem elektroničkih medija i tako sudjeluju u sustavu cjeloživotnog obrazovanja.

Ove će godine u Školi medijske kulture sudjelovati više od stotinu sudionika, koji su mogli odabrati programe u dva seminarska stupnja. Programi će biti održani u varaždinskom Studentskom centru, Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 i u kinu Gaj, od 18. do 26. kolovoza.

viber-slika-2022-08-16-11-28-06-534_62fb6c0b467dd_700xr.jpg

- Prvi stupanj pruža temeljna znanja i namijenjen je nastavnicima i drugim polaznicima koji ta znanja nisu mogli steći u okviru svoga studija ili koji ta znanja trebaju utvrditi, dok drugi stupanj pruža dodatna, specijalizirana znanja nastavnicima u osnovnim i srednjim školama te drugim zainteresiranim polaznicima - objasnio je Hrvoje Selec, tajnik Hrvatskog filmskog saveza, dodavši kako su teme prvog stupnja teorija i povijest filma, filmski rodovi, vrste i žanrovi te medijska kultura, ali i važnost Zagrebačke škole crtanog filma u povijesti animacije, radiodrame i ars akustike.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković na današnjoj konferenciji za novinare zahvalio se organizatorima na izrazito uspješnoj organizaciji. - Grad Varaždin podržava programe ovakve vrste koji educiraju nastavnike i voditelje koji prenose svoja znanja o medijskoj kulturi te motiviraju mlade naraštaje. Želja Grada Varaždina je da se što prije realizira projekt Centar kreativnih industrija i radimo na tome kako bi upravo Varaždin postao centar kreative za cijelu sjeverozapadnu Hrvatsku i šire - istaknuo je Marković.

U devet intenzivnih i zanimljivih filmskih dana plan rada raspoređen je u predavanja, metodičke radionice, video radionice, večernje projekcije filmova i jutarnje skupne rasprave o filmu, što ovu Školu čini idealnim mjestom dogradnje, usavršavanja, ali i prvog susreta sa svijetom filma, fotografije, radija i medija.

U programu ovogodišnje Škole polaznici su, ovisno o interesu mogli izabrati neku od jedanaest radionica - radionice igranog, animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma, glazbenog videospota, televizijske reportaže, radiofonskih eksperimenata, kamere i snimanja, montaže, fotografije, te radionice za oblikovanje zvuka na filmu.

Radionica glazbenog videospota

U 24. Školi medijske kulture prvi je put organizirana radionica glazbenog videospota u kojoj će polaznici pod vodstvom Filipa Dizdara doznati sve o elementima pretprodukcije, produkcije i postprodukcije te osmisliti, snimiti i analizirati svoj spot. Posebno zanimljiva bit će i radionica radiofonskih eksperimenata u kojoj će polaznici pod vodstvom Ljubice Letinić i Pavlice Bajsić Brazzoduro upoznati različite audioforme i žanrove te stilska izražajna sredstva auditivnog medija, dok će u praktičnom dijelu radionice polaznici ovladati osnovnim tehnikama mikrofonskog snimanja i montaže kako bi sami stvorili fragmente jedinstvene zvučne mape grada, odnosno varaždinski soundwalk.

"Škola medijske kulture dr. Ante Peterlić“ ponovno će biti održana uz partnerstvo i pokroviteljstvo Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Agencije za elektroničke medije, Grada Varaždina, Varaždinske županije, Pučkog otvorenog učilišta Varaždin, Kina Gaj, Filmsko-kreativnog studija VANIMA, Gradskog muzeja Varaždin i Studentskog centra Varaždin.

- Škola medijske kulture „dr. Ante Peterlić” izuzetno je vrijedan doprinos razvijanju medijske, posebice filmske kulture, u okviru nastave Hrvatskog jezika u našim školama, što potvrđuje i činjenica da se program Škole medijske kulture održava uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a koja je dobivena na osnovu pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje. Prema izvješću Vijeća Europe, Škola spada među pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije - podsjetio je tajnik HFS-a Hrvoje Selec i dodao da je svrha programa Škole medijske kulture dati temeljna znanja za provedbu nastave i u radionicama omogućiti stjecanje neposrednih stvaralačkih i radnih iskustava korisnih za nastavu.