Varazdiensia 1895: Ove subote biciklijada u kojoj sudjeluju samo "specijalke" Foto: TZ Varaždinske županije

Varazdiensia 1895: Ove subote biciklijada u kojoj sudjeluju samo "specijalke"

Varaždinske vijesti | 10.7.2020. u 12:50h | Objavljeno u Društvo

U sjećanje na najstariju međunarodnu biciklističku utrku u Hrvatskoj, koja se održala u Varaždinu davne 1895. godine, već pet sezona s početkom ljeta u Varaždinu se okupljaju ljubitelji čeličnih ljepotica, svima poznatijih kao "specijalke".

Statusni simbol koji je suvereno vladao cestama gotovo 50 godina prestao se proizvoditi 1985. godine te su mnogi vjerovali da će otići u povijest. No kao i kod odjeće, i za "specijalke" se može reći da prikazuje najbolje od najboljeg pripadnom dobu u kojem su nastale i postojale.

Upravo su te čelične ljepotice glavni razlog zbog kojeg će se i ove godine, i to u subotu 11. srpnja, okupiti zaljubljenici u neka prošla vremena te krenuti na 70-tak kilometara dugu biciklističku rutu pod nazivom "Varazdiensia 1895" koja će se voziti isključivo spomenutim "specijalkama" uz neizostavni retro outfit toga doba.

"Varazdiensia 1895" je jedina takva specijalizirana biciklijada ove godine u Hrvatskoj. Startne brojeve svake godine izrađuje drugi umjetnik. Ovogodišnje brojeve izradio je Ivan Mesek, a do sada su vizuale oslikali Željko Prstec, Damir Širola, Darwin Butković i Nedjeljko Krčar.

Tura započinje na Stančićevom trgu, a put vodi preko Črešnjeva, Ledinca i Završja, Podevčeva, Novog Marofa i Presečnog do Varaždina.

PROGRAM:
Trg Miljenka Stančića
• 10:30 – 12:30 za glazbeni program zadužen Marko Kenji
• 11:00 – 12:30 razgovor s pojedinim sudionicima biciklijade te predstavljanje njihovih čeličnih ljepotica
• 13:00 – zajednička vožnja svih sudionika povijesnom jezgrom i odlazak prema planu rute
• 18:00 – dolazak, druženje i proglašenje najatraktivnijih sudionika u restoranu Garestin

Varazdiensia_14_Large.jpg

Varazdiensia_31_Large.jpg

Varazdiensia_45.jpg