VALENTINOVO Kako i zašto slavimo ovaj najromantičniji dan u godini Foto: Pexels

VALENTINOVO Kako i zašto slavimo ovaj najromantičniji dan u godini

Tatjana Zoka | 14.2.2022. u 08:20h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Iako ljubav valja slaviti svaki dan, ipak se jedan dan u godini ističe kao poseban. To je Valentinovo koje se obilježava 14. veljače, a nije namijenjeno samo zaljubljenim parova. Ovo je dan kada se slave i sve druge vrste ljubavi – ljubav prema roditeljima, djeci i svima koji nose posebno mjesto u našim srcima.

Iako postoji više verzija o nastanku legende o svetom Valentinu, najpoznatija je ona koja govori da je Valentinovo dobilo ime po svetom Valentinu, svećeniku koji se oglušio na naredbu cara Klaudija o zabrani vjenčavanja rimskih vojnika kako se ne bi okretali obitelji jer je smatrao da radi toga neće htjeti ići u borbe i ratovati. Međutim, svećenik je potajno vjenčao parove te tako riskirao zatvor i pogubljenje.

Kada je car za to doznao, odlučio je pogubiti svećenika Valentina. Taj događaj zbio se 14. veljače 269. godine kada mu je obrubljena glava. Kasnije ga je narod proglasio svecem te zaštitnikom mladih i zaljubljenih parova. Nakon nekog vremena, kada se u Rimu kršćanstvo učvrstilo, svećenici su i službeno proglasili 14. veljače blagdanom. Upravo zato se upravo tog datuma obilježava Valentinovo jer se slavi borba ljubavi protiv nametnutim zakona.

Mnogi od vas se vjerojatno sjećaju jednog lijepog običaja kojeg smo (barem mi) njegovali na Valentinovo. Večer prije tog dana, na prozoru su se ostavljali sastojci poput brašna, mlijeka, kvasca koji su potrebni kako bi se ispekli kolači. A ujutro, djecu se poslalo u vrt potražiti upravo te kolačiće koje su ispekle 'ftičice' sa tim sastojcima. Jer se upravo na taj dan 'ftičeki ženiju' i oni ostavljaju svoje kolačiće u obliku ptičica i pletenica po dvorištu koje tada pronalaze djeca, a svemu tome još doprinose mali vrapčići koji ujutro svojim živkanjem najavljuju proljeće. To je zaista jedan lijepi običaj koji se na žalost sve manje njeguje, a velika je šteta da bude zaboravljen.

Činjenica je da mnogi ignoriraju ovaj praznik zbog komercijalne note i trgovačkog trika, ali nije novost da mu popularnost ne pada i mnogi ga slave. Pisma, cvijeće, čokoladice u obliku srca, romantika, večere – najčešće su asocijacije koje vežemo uz Valentinovo. Da se troši više nego ikad upravo na ovaj dan, pokazuju i rezultati jedne studije koji su dobiveni na temelju analiza transakcija u trgovinama i online, pa je tako pokazano da je potrošnja za Valentinovo itekako porasla.

valentinovo_pexels_3.jpg

Globalna studija (Mastercard Love Indeks) koja objašnjava navike kupaca u razdoblju dana zaljubljenih u više od 53 zemlje diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku, pokazala je da je kupnja poklona u proteklih deset godina porasla čak za ogromnih 648 posto, a to uključuje i tradicionalne poklone poput darivanja cvijeća (272 posto) i odlaska u restorane (242 posto). Iako online kupovina neminovno raste, itekako je povećana i za vrijeme pandemije, pa isto to vrijedi i za ovo razdoblje jer će mnogi ispitanici upravo tako obaviti kupnju poklona. Zanimljiva je činjenica da su 2019. Hrvati potrošili gotovo pola milijarde kuna na Dan zaljubljenih.

Top lista najromantičnijih poklona prošle godine

Prema istraživanju Mastercard Love Indeks, koji svake godine donosi rezultate pokazano je da potrošači diljem svijeta sve više izdvajaju za kupnju poklona za Valentinovo, ali i da je pandemija promijenila način na koji se ovaj dan provodi. Tako je prošle godine čak 49 posto ispitanika uživalo u romantičnoj večeri za dvoje u toplini vlastitog doma, 27 posto u dostavi domaće hrane, 21 posto u šetnji parkom. Njih 19 posto taj dan je odvojilo za filmski maraton, kao i za šetnju gradom (19 posto).

valentinovo_pexels_2.jpg

Zanimljiva je činjenica da je pandemija možda ograničila ljude u ostvarivanju kontakta u stvarnom životu, ali ih nije zaustavila da pronađu ljubav pa je tako svaki peti ispitanik (19 posto) pronašao svoju srodnu dušu online, a isto toliko ih je koristilo video pozive ili aplikacije kako bi nekoga bolje upoznali. (izvor: mastercard.hr)

Sve su popularniji nematerijalni pokloni

Bez obzira na praznik i toliko naglašavanu činjenicu da morate pokloniti/dobiti cvijeće, večeru, parfem i slično, vjerujemo da prava ljepota ljubavi zaista leži u malim stvarima koje se mogu iskazati i na drugačiji način. Prvenstveno mislimo na to da ne shvaćate ovaj dan kao nešto 'što morate obaviti jer to svi rade', već ga zaista proslavite onako kako osjećate i na način na koji on određuje vašu vezu, brak i odnose.

valentinovo_pexels_4.jpg

Ako se radi o buketu cvijeća kojeg planirate pokloniti, to je sasvim u redu, dokle god je to napravljeno s ljubavlju i od srca. Umjesto opcije restorana, uvijek možete napraviti romantičnu večeru kod kuće – uz par svijeća, prigušeno svijetlo i laganu glazbu vjerujemo da ćete zaista uživati! Jedna od opcija je i rezervacija termina u nekom wellness centru uz kupku, saunu i masaže, kao i romantični vikend u hotelu ili kući za odmor.

Ipak, za sve to pobrinite se na vrijeme jer dobiti mjesto bilo gdje u posljednjem trenu je nemoguća misija, sve je rezervirano i po par tjedana unaprijed.

Označeno u