VAFI predstavljen na Međunarodnom festivalu animacije u Kini Foto: Udruga VANIMA

VAFI predstavljen na Međunarodnom festivalu animacije u Kini

Varaždinske vijesti | 28.11.2017. u 20:39h | Objavljeno u Društvo

Od 16. do 19. studenoga u Kini je održan 10. Xiamen International Animation Festival na kojem su dodijeljene nagrade Cyber Sousa. Festival je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva industrije i informatičkih tehnologija NR Kine, točnije Odjela za informacijske tehnologije i softverske usluge, te Fujian - komisije za ekonomska i informacijska pitanja, a pod organizacijom Uprave Xiamena NR Kine.

Festivalu je cilj izgradnja komunikacijske platforme za profesionalce, spoj kreativne industrije i umjetnika animatora, ljubitelja animacija i računalnih igara koji se predstavljaju u ogromnom izložbenom centru kako bi privukli investitore u navedenim područjima. U sklopu festivala su organizirane brojne prezentacije i konferencije čiji su predavači vodeći lideri animacijskih studija, softverskih firmi za izradu mobilnih aplikacija, kao i predstavnika medija Kine, a priliku za predstavljanje i svoj dio u izložbenom prostoru imao je i VAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih kojeg je kao počasni gost Festivala u Ximenu predstavljao Hrvoje Selec iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA.

Ovaj spoj animacije kao umjetnost, te informacijskih tehnologija i multimedije, uspješan je program koji spaja profesionalce i ljubitelje animiranih likova, softverske firme s animatorima, a cilj je preko tehnoloških parkova, kreativne industrije i sveučilišta razvijati nove platforme, konkurentnije na tržištu, s kvalitetnijim medijskim sadržajima.

- Pozvan sam o trošku organizatora predstaviti rad udruge VANIMA i VAFI festival, a bila je to prilika za predstavljanje hrvatske animacije općenito, ASIFA Hrvatske, Hrvatskog filmskog saveza, Hrvatskog audiovizualnog centra, ali i grada Varaždina. Drago mi je što se naša suradnja s ASIFA Kinom i NR Kinom nastavlja, a VAFI će se razvijati u jednom novom smjeru, kojem će za cilj biti spajanje navedenih područja u našoj sredini. No sve novine koje nas očekuju na VAFI festivalu uskoro će biti pobliže predstavljene javnosti kao i detaljni dogovori i suradnje s Kinom. Svakako će naš Festival biti razvijan i u kreativnom i u inovativnom smislu, pokretač budućih implementacija i razvoja Centra kreativne industrije na našem području – rekao je direktor VAFI festivala Hrvoje Selec.

 

Galerija slika