Uzicu topa ove je subote povukla najpoznatija varaždinska primalja Erika Spirić

VV | 23.4.2022. u 14:16h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Varaždinska građanska garda nastavila je sa svečanom smjenom straže ispred gradske vijećnice i izvođenjem pucnja iz Varaždinskog topa, točno u podne, na Starom gradu. Uzicu je ovaj put povukla Erika Spirić.

- Biti "babica" vjerojatno je najljepše zanimanje na svijetu. Biti svjedokom svakom novom životu, radosti i veselju nešto je uzvišeno. A kad posao ne smatraš samo poslom, već živiš struku - onda se zoveš Erika Spirić! Ne želimo ovdje pisati o onoj "drugoj strani medalje", ima taj posao i teških i stresnih trenutaka, no dobro uvijek prevlada loše. A samo posebne osobe mogu se nositi s time - ističu Purgari.

Erika Spirić završila je Srednju primaljsku školu u Zagrebu (1974.) i Višu školu za medicinske sestre ginekološko opstetričkog smjera na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu (1983). Radni vijek provela je radeći na Odjelu ginekologije i porodništva Opće bolnice Varaždin kao glavna primalja. Aktivna je na području edukacije primalja, kao voditeljica praktikuma i mentorica. Koautorica je kurikuluma za prvostupnički program primaljstva u Zagrebu i Splitu, te je članica radne skupine Hrvatske udruge za promicanje primaljstva, koja želi pokrenuti sveučilišne primaljske programe u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Radila je na nacrtima Zakona o primaljstvu te je jedna od osnivačica Hrvatske komore primalja.

Uspostavila je i vodila program antenatalnog obrazovanja u Općoj bolnici Varaždin. Aktivna je na području primaljstva i zalaže se za visokokvalitetnu primaljsku skrb i pravo žena na izbor prilikom poroda. Za svoj rad u primaljstvu primila je nagradu UNICEF-a i Grada Varaždina.

- Varaždinska građanska garda odaje dužno priznanje za sve što je gospođa Erika uradila do sada. Naravno, bit ćemo podrška za sve projekte i planove koje gospođa Erika kani ostvariti. Dobro došla u kuću slavnih! - poručili su iz Varaždinske građanske garde.