Uz trčanje, za vretenaste mišiće treba vam ovih 7 namirnica Foto: Ilustracija/greatist.com

Uz trčanje, za vretenaste mišiće treba vam ovih 7 namirnica

VV/Zadovoljna.hr | 1.3.2016. u 20:04h | Objavljeno u Društvo

Trčanje je jedna od najboljih fizičkih aktivnosti za izgradnju lijepih, vretenastih mišića. A kombinirate li trčanje s hranom koja pospješuje izgradnju mišića željeni rezultat sigurno neće izostati.

Konzumacijom ovih sedam namirnica i trčanjem stvorit ćete dobitnu kombinaciju za izgradnju zdravih, vretenastih mišića, piše Zadovoljna.hr.

Losos

Riba je općenito jedna od najboljih namirnica za izgradnju mišića, ali losos je definitivno kralj. Losos sadrži jedinstvenu kombinaciju najboljih masnoća, B vitamina, bjelančevina i hranjivih tvari poput magnezija što pomaže u izgradnji, obnovi i oporavku mišića. Osim toga, losos je odličan izbor za one koji jedu kada se žele utješiti hranom jer ova riba smanjuje osjećaj žudnje za hranom.
Osim u izgradnji mišićne mase, losos pomaže i u sagorijevanju masnoća.

Jaja

Bjelanjak iz jaja posebno je dobar za izgradnju mišića u kombinaciji s trčanjem jer sadrži vrlo malo masnoća, a puno bjelančevina. Ipak, nemojte u potpunosti izbaciti žutanjak jer on sadrži zdrave masnoće bez obzira na visoku razinu kolesterola. Jaja zapravo snižavaju štetni kolesterol u tijelu i povisuju zdravi kolesterol što znači da ih je zdravo konzumirati umjereno.
Za optimalnu kombinaciju bjelančevina i zdravih masnoća konzumirajte tri bjelanjka i jedan žutanjak. Kako biste bili sigurni da je jaje iz trgovine svježe, testirajte ga jednim jednostavnim trikom.

Zeleno lisnato povrće

Špinat je odličan izbor jer je krcat bjelančevinama, a tijelo i mišiće opskrbljuje vitaminom E, magnezijem, vlaknima, vitaminom C i vitaminom B. I kelj je također povrtni titan kada je riječ o bjelančevinama i hranjivim tvarima, a i blitva i kupus odličan su izbor za izgradnju mišićne mase. Osim u varivu, kelj možete isprobati i u jako hranjivoj salati.

Osim što vam u kombinaciji s trčanjem garantira najbolje oblikovanje mišića, konzumacija zelenog lisnatog povrća poboljšava izgled kože, kose i noktiju.

Batat

Batat ili slatki krumpir bogat je ugljikohidratima bitnima za održavanje optimalne razine glukoze što je ključno za izgaranje masnoća i održavanju mišićne mase. Batat je odličan saveznik kod mršavljenja zahvaljujući vlaknima koje sadrži te vas duže drži sitima od drugih vrsta povrća na bazi škroba.

Osim toga, batat je savršena zdrava zamjena za kruh koja će vas opskrbiti energijom, a jedući ovaj ugljikohidrat nećete pohranjivati masnoće što je uobičajeno kod konzumacije drugih ugljikohidrata.

Bademi

Bademi su jedan od najvećih izvora vitamina E, vlakana i magnezija, tvari koje pomažu u izgradnji i obnavljanju mišića kao i u održavanju zdravlja srca što je također bitno za trčanje. Jedite bademe kao popodnevnu užinu ili kada dobijete želju za slatkim ili grickanjem.

Bademi također pridonose ubrzavanju metabolizma što je ključno za izgradnju mišića i sagorijevanje masnoća.

Sjemenke lana

Sjemenke lana pospješuju izgradnju mišića zahvaljujući kombinaciji vlakana, bjelančevina i zdravih masnoća koje pomažu u izgaranju masnog tkiva. Sjemenke lana u obilju sadrže super zdrave omega 3 masne kiseline koje pomažu kod mršavljenja te u prevenciji depresije, dijabetesa i održavanju zdravlja srca. Sjemenke lane bit će super dodatak jogurtima, smoothijima, žitaricama i salatama.

Sjemenke lana najbolje je konzumirati samljevene jer će na taj način tijelo puno bolje apsorbirati hranjive tvari nego iz cjelovitih sjemenki. Držite ih u hladnjaku jer na sobnoj temperaturi mogu postati užegle.

Nemasni grčki jogurt

Grčki jogurt bogat je kalcijem, bjelančevinama, vitaminom B, uključujući i vitamin B12 koji je nužan za dobar metabolizam i rad mišića. Dobra strana grčkog jogurta je i ta što sadrži manje laktoze, na koju mnogi ljudi imaju intoleranciju, od drugih jogurta i mliječnih proizvoda. Nemasni grčki jogurt pomaže u izgradnji mišića opskrbljujući ih amino kiselinama koje također pomažu u oporavku mišića.

Izbjegavajte grčki jogurt s dodanim okusom jer on sadrži ogromne količine šećera.