Uz Svjetski dan kretanja: 6. svibnja Festival nordijskog hodanja i pješačenja u Trakošćanu

Varaždinske vijesti | 4.5.2023. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Povodom Svjetskog dana kretanja, Udruga nordijskog hodanja i pješačenja "Drava" i Varaždinska županija, pod pokroviteljstvom Hrvatskog saveza nordijskog hodanja, u subotu, 6. svibnja, u Trakošćanu organiziraju 5. Festival nordijskog hodanja i pješačenja Varaždinske županije.

Održat će se i natjecanje u nordijskom hodanju - Prvenstvo Hrvatske 2023., i to od 9:00 do 11:00 sati na kružnoj stazi oko Dvorca Trakošćan.

Iako će zbog radova na izmuljavanju jezera sudionike i ove godine jezero dočekati bez vode, organizatori su pripremili pet staza kako bi zadovoljili sve interese i potrebe nordijskih hodača i hodača. Trasirane su dvije staze na suprotnoj strani zaštićenog područja kroz šumu, iza hotela - teške i srednje teške. te lagana staza duljine 5 km cestom u pravcu naselja Jamno.

Na staze se kreće nakon vježbanja u 11:30 pod vodstvom instruktora nordijskog hodanja u pratnji volontera zdravstvene struke i članica i članova Udruge Drava.

CRVENA STAZA, veće zahtjevnosti, duljine 9.5 km, prelaskom ceste iza hotela ulazi se u šumu i planinarskom stazom oko 45 minuta hodanja po ugodnom šumskom putu koji se lagano penje do sela Vrbanići te se dalje nastavlja asfaltnom cestom prema Meljanu do uspona na Ravnu Goru i istim putem do mjesta polaska.

PLAVA STAZA, srednje teška, duljine 7.5 km, koja također nakon prelaska ceste ulazi u šumu i slijedi planinarski put do sela Vrbanići, a zatim se asfaltiranom cestom spušta prema jugu i kroz udolinu izlazi na županijsku cestu te nakon 0.3 km zatvara kružnu stazu.

ZELENA STAZA, lagana, duljine 4 km, kreće se novom šetnicom kraj jezera do Ribarske kućice u pratnji stručnog vodiča uz obilje informacija o flori i fauni ovog područja uz kraće zadržavanje na devetoj info točki. Nakon kratke stanke slijedi lagani uspon šumskim putem, hodanje i povratak kružnom stazom prema Dvorcu.

NARANČASTA STAZA koja slijedi dio Marijanskog hodočasničkog puta, lagana staza, duljine 5 km, prolazi samo asfaltiranim putem uz jedan mali uspon prema hotelu, potom se spušta prema županijskoj cesti u smjeru naselja Cvetlin do ulaza u naselje Jamno. Kolona će se kretati u normalnom režimu prometa uz povremeni nadzor policijske ophodnje. Nakon kratkog odmora na okretištu slijedi kratak odmor i povratak istim putem do mjesta polaska.

TURISTIČKA RUTA – "Put vila": duljine 2 do 3 km (ovisno o spremnosti sudionika), uz pratnju turističkog vodiča i instruktora nordijskog hodanja i pratnje volontera medicinske struke i članova Udruge Drava.

Kratak program turističke rute: kreće se po najavi službenog voditelja laganom šetnjom u smjeru dvorca uz kraća zadržavanja uz stručna izlaganja stručnog vodiča o zanimljivostima i prirodnim ljepotama te turističkih potencijala ovog kraja. Prema osobnim željama i sposobnostima sudionici ove rute mogu uz pratnju krenuti novom uređenom stazom do Ribarske kućice uz kratka zadržavanja na 9 info točaka gdje se možete dodatno informirati o flori i fauni Zaštićenog područja i bednjanskog kraja u cjelini.

U sklopu festivala od 12:30 do 14:30 organizira se i mjerenje šećera u krvi i tlaka, od 13:00 do 16:00 ručak za volontere i članove organiziranih grupa, a od 16:00 do 16:30 sati o aktualnostima nordijskog hodanja govorit će predsjednik HSNH-a Davorin Antonić i domaćini, uz podjelu medalja najuspješnijim natjecateljima Prvenstva Hrvatske u nordijskom hodanju.

Rutama na svim stazama osigurana je pratnja volontera medicinske struke i voditelja nordijskog hodanja, a za potpuni ugođaj potrebna je prikladna obuća, odjeća i voda za piće.

Kategorije sudionika – sve dobne skupine (predškolska dob, školska dob, srednja i zlatna dob te osobe s invaliditetom i posebnim potrebama). Discipline su nordijsko hodanje i hodanje. Svaki sudionik preuzima osobnu odgovornost za moguće posljedice, a za maloljetne osobe i osobe s invaliditetom odgovornost preuzimaju osobe u njihovoj pratnji.

nordijsko_hodanje_festival_trakoscan_najava_01052023.jpg