Uz Međunarodni dan primalja, varaždinsko rodilište otvara vrata trudnicama i njihovim pratiteljima

A. B. | 29.4.2023. u 10:36h | Objavljeno u Društvo

Svakog se 5. svibnja obilježava Međunarodni dan primalja. Već tradicionalno, diljem Hrvatske primalje obilježavaju svoj dan raznim aktivnostima, primjerice informiranjem i edukacijom svih zainteresiranih što je ujedno prilika za druženje, razmjenu iskustava i stjecanje novih znanja.

Osim okupljanja i druženja na sam dan primalja, svibanj je za svaku primalju prožet posebnim duhom primaljstva. Ovim danom nastoje se povezati trudnice s primaljama, kako bi dobile što više informacija vezanih uz dolazak njihovog djeteta na svijet. Veza obitelji i primalja je neraskidiva.

Prilika je to da se naglasi važna uloga primalja u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi, a isto tako da se proširi ideja o primaljama i primaljstvu. Ovogodišnji Međunarodni dan primalja obilježava se pod sloganom: „Ponovo zajedno - od znanosti do stvarnosti“.

Budući da je veza primalje i žena posebno naglašena u trudnoći i pripremi za porođaj, vrata rodilišta će tog dana biti otvorena trudnicama i njihovim pratnjama. Primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin na Međunarodni dan primalja pozivaju sve zainteresirane da posjete rodilište, te da se upoznaju s radom primalja i to od 11 do 14 sati.

U 11 sati će u Predavaonici 2 predstavljanje primalja i rodilišta početi kratkim prigodnim predavanjem. Nakon toga će zainteresirane trudnice i njihove pratnje po grupama, primalje voditi da upoznaju rodilište, uključujući i rađaonicu.

- S veseljem Vas pozivamo da nam se pridružite u obilježavanju ovog posebnog dana za primalje - poručuju iz Opće bolnice Varaždin.