Uz Dan planeta Zemlje: Učenici OŠ Vidovec i Tužno pokazali da znaju sortirati otpad Foto: Čistoća Varaždin

Uz Dan planeta Zemlje: Učenici OŠ Vidovec i Tužno pokazali da znaju sortirati otpad

Varaždinske vijesti | 24.4.2018. u 19:21h | Objavljeno u Društvo

U osnovnim školama u Tužnom i u Vidovcu, uoči Dana planeta Zemlje koji se svake godine obilježava 22. travnja, Općina Vidovec organizirala je predavanja na kojima se učenike viših razreda podsjetilo na važnost razvrstavanja otpada i brige o okolišu. Predavanje su održali predstavnici tvrtke Čistoća d.o.o., koja je davatelj javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području Grada Varaždina i 13 općina u Varaždinskoj županiji.

Predstavnici Čistoće još su se jednom uvjerili da učenici puno znaju o tome kako razvrstavati otpad jer već nekoliko godina, zahvaljujući upravo varaždinskoj komunalnoj tvrtki, u učionicama imaju kutije i vreće za razvrstavanje otpada koje redovito upotrebljavaju – plavu za papir i karton, žutu za plastiku i crnu za ostali otpad. Saznali su i da je cilj smanjiti udio otpada za 50 posto te da će uskoro početi izdvajanje bio-otpada, kao i edukacije mještana o gospodarenju otpadom. Učenicima su podijeljeni letci s jednostavnim uputama o razvrstavanju otpada i važnosti takvog postupanja.

- Predavanje je organizirano uz Dan planeta Zemlje, ali u našoj školi svaki se dan brine o okolišu. Našim učenicima to je svakodnevica, znaju koji otpad ide u koju kantu. To se vidi po urednosti u školi, a imamo organiziranu i eko-patrolu - rekla je Jasna Brdar, ravnateljica OŠ Tužno, koja ima status eko-škole.

- Od dana kada smo dobili kutije djeca ih redovito koriste, usvojili su znanja o razvrstavanju otpada i mi smo u školi zadovoljni. Također ono što su ovdje naučili primjenjuju i kod svojih kuća - kazao je Predrag Mašić, ravnatelj OŠ Vidovec.

U obje škole bili su i predstavnici Općine Vidovec, zamjenik načelnika Dubravko Zavrtnik i Nikolina Košćak, viši referent za komunalno gospodarstvo u općinskom Jedinstvenom upravnom odjelu. Zamjenik načelnika je pozvao učenike da i dalje razvrstavaju otpad te da i tu naviku prenose u svojim obiteljima, kao dio brige za zajednicu u kojoj žive.

Osnovne škole Tužno i Vidovec na popisu su više desetaka škola, vrtića i drugih javnih institucija u kojima je tvrtka Čistoća omogućila razvrstavanje otpada na mjestu njegovog nastanka.

 

Galerija slika
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci