Ususret Urbanovu 2024 – novom Festivalu pušipela i međimurskog uspjeha

Varaždinske vijesti | 9.4.2024. u 19:53h | Objavljeno u Društvo

U vinariji Kunčić u Banfiju danas je predstavljen program 23. Urbanova – festivala pušipela, ali i slavlja međimurskog uspjeha, koje započinje u petak, 17. svibnja, svečanošću otvorenja u domu kulture u Štrigovi.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da je i novo Urbanovo kruna cjelogodišnjeg rada i ulaganja naših vinara:

„Ovdje, na imanju obitelji Kunčić, susreću se hrvatska i slovenska granica i ovdje počinje vinorodno područje na kojem ima najviše nagrada za vrhunska vina na tako malom prostoru. Urbanovo je manifestacija koja predstavlja krunu cjelogodišnjeg rada naših vinara i vinogradara, krunu ulaganja i ubiranja plodova vlastitih žuljeva, pameti, iskustva i nasljeđa svojih predaka“, naglasio je župan, pozdravivši domaćine Anu i Dragutina Kunčića te nasljednike Denisa i Barbaru.

Župan je objavio i novost: za Urbanovo - po prvi puta - kreće vlak iz Zagreba te vozi do glavnog kolodvora u Čakovcu, gdje će naša Turistička zajednica Hop on Hop off busom preuzimati putnike i prevoziti ih do Štrigove.

„Međimurska županija s ponosom daje punu podršku Udruzi Hortus Croatiae i Općini Štrigova kao i našem ponosu - Urbanovu. Stoga, dođite, budite dio Urbanova i podrške našim vrijednim vinarima“, poručio je župan Posavec.

Dobre odjeke i prije nego što je novo Urbanovo počelo, s javnošću je podijelio direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula:

„Neću pretjerati ako kažem da je Urbanovo među tri vodeća festivala vina u Hrvatskoj – po kvaliteti vina, programa i ljepoti kraja u kojem se održava. Svake godine raste medijski interes i interes gostiju, a da je tome uistinu tako svjedoči podatak da raspoloživih soba za vrijeme trajanja Urbanova više nema. Svi kapaciteti su bukirani!“, rekao je Rudi Grula, čestitavši organizatorima Urbanova – Udruzi vinara i vinogradara Hortus Croatiae te Općini Štrigova na angažmanu koji je urodio ovakvim rezultatima.

U ime organizatora, o programu Urbanova govorio je predsjednik Hortus Croatiae Robert Horvat:

„Festivalu pušipela prethodit će Urbanovo gurman tjedan koji započinje već 3. svibnja te promovira gastronomske specijalitete kraja sljubljene s našim vrhunskim vinima. U četvrtak, 16. svibnja održat ćemo i radionicu pod nazivom Pušipel u suradnji s Hrvatskim sommelier klubom, što nas uvodi u 17. svibnja i svečanost otvorenja Festivala pušipela koji će trajati do nedjelje, 19. svibnja“, rekao je Robert Horvat, naglasivši da je ove godine partner Urbanova Primorsko-goranska županija koja će na Festivalu pušipela predstaviti svoja vina.

U suradnji s Državnim arhivom za Međimurje u Štrigovi te Državnim arhivom iz Rijeke bit će otvorena i izložba nazvana Povijest vinarstva na Liburniji.

Posjetitelji će tijekom tri dana imati prilike degustirati više od 170 etiketa vrhunskih vina iz 24 vinarije članova Hortus Croatiae, a dom kulture u Štrigovi bit će otvoren od 12 do 19 sati u petak i subotu, te od 14 do 19 sati u nedjelju, a cijena ulaznice iznosi 25 eura.

U narednom vikendu, 24 i 25. svibnja slijede Dani otvorenih podruma, a Urbanovo 2024. završava misom i blagoslovom vinograda u nedjelju, 26. svibnja.

SEDAM ŠAMPIONA

I ovogodišnje Urbanovo tradicionalno počinje međunarodnim ocjenjivanjem vina, početkom svibnja, o čemu je govorio načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik:

„Pred nam je osmo ocjenjivanje vina kroz koje će nas provesti naša uvažena proforica Ivana Alpez. Na 14. Festivalu pušipela dodijelit će se sedam šampionskih titula u dvije skupine, među kojima se prva odnosi na moslavac, a druga na sve ostale sorte. Nastavljamo i dodjelu nagrade „Franjo Lebar“ za najbolji sauvignon, u sjećanje na pionira sauvignona u Hrvatskoj. Nedjelja će biti obiteljski dan Festivala pušipela te ćemo osigurati animatora za djecu, a druga novost koju uvodimoje i međunarodna izložba karikatura na temu vina u suradnji s karikaturistom Damirom Novakom“, rekao je načelnik.