Uspješan nastup KSM Varaždin na susretu ASSITEJ-a u Bjelovaru Foto: Arhiva/KSM

Uspješan nastup KSM Varaždin na susretu ASSITEJ-a u Bjelovaru

| 4.4.2019. u 15:03h | Objavljeno u Društvo

Od 25. do 29. ožujka održao se, 21. Festival profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej bjelovarskoj je publici predstavio trinaest predstava iz cijele Hrvatske, na kojemu je nastupio i Kazališni studio mladih iz Varaždina.

Upravo je predstava KSM-a bila jedna od ponajboljih ostvarenja na festivalu. Našli su se u samom vrhu programa festivala idejno, tematski i dramskopedagoški. Riječe je o predstavi "Ljubomorna Ljerka".

Predstava "Ljubomorna Ljerka", dramaturški je zasigurno jedan od najzaokruženijih predstava na ovogodišnjem Festivalu. Priča o ljubomornoj djevojci, a nastala je prema motivima teksta L. Price, ispričana je u metakazališnoj formi u kojoj se dosljedno, gotovo kirurški precizno rastvara unutrašnji mehanizam priče.

Već na samom početku glumica koja igra Ljerku i otvara predstavu upozorava nas da ćemo gledati predstavu s čijim se naslovom ne slaže, jer ona nije ljubomorna. Na taj nas način vrlo vješto uvodi u samu temu predstavu – ljubomore, ali nam i vrlo jasno definira da svjedočimo jednoj predstavi u predstavi koja nam pokazuje mogućnost kazališta da problemski pristupi onome o čemu raspravlja.

Sama tema predstave kao i način na koji je ona obrađena i iznesena pred publiku vrlo je dobro pogođena. Namijenjena je prije svega višim razredima osnovne škole, ali zapravo puno govori svim uzrastima i u njoj bi mnogi mogli pronaći odgovore na vlastite demone, jer svi se često uspoređujemo s drugima i lako upadamo u zamku kompeticije.