“Uspjela sam zbog vjere u svoje snove i radišnosti, tipične za nas na sjeveru”

vv | 9.4.2024. u 17:38h | Objavljeno u Društvo

 Od manekenke i prve pratilje Miss turizma do vlasnice vodeće tvrtke za proizvodnju nakita, no iza njezinog ulaska u poduzetništvo ne stoji samo ljubav, već i obiteljska tragedija

Puno je djevojaka i žena, koje su bile manekenke pa i pobjednice u raznoraznim izborima ljepote, ali rijetke su nakon toga jednako uspješne i u poslovnom svijetu, posebice u vlastitoj proizvodnji. Ivančica Pahor jedna je od potonjih. Tek što je 2000. godine završila srednjoškolsko obrazovanje u Varaždinu, izabrana je za prvu pratilju Miss turizma na svjetskom izboru u Grčkoj, a danas vodi vodeće naše poduzeće za izradu nakita Una, nazvano po kćeri koju je samo podignula do punoljetnosti. I tu ne staje. Osim u poduzetništvu, već godinama je viđamo i na političkoj sceni, a sada i na listi Domovinskog pokreta u III. izbornoj jedinici.

Neprežaljeni gubitak

-Iako sam rođena u Varaždinu, gdje sam završila školu modnog dizajna u kojoj sam naučila crtati, krojiti i šivati, živjela sam u Martijancu. Tu su i danas moja mama i brat te proizvodnja nakita. Svaki vikend nastojim biti s njima, premda sam po završenom srednjoškolskom obrazovanju otišla na studij u Zagreb. Manekenstvom sam se počela još u školi, odnosno Varaždinu. No, rečeno mi je da neću ništa postići, štoviše, bila sam na neki način ucijenjena...Neke bi to demotiviralo, ali ne i mene. Dodatno me potaknulo da idem dalje od Varaždina i napravim nešto više, prisjeća se.

Međutim, kako dodaje, uspjeh u Grčkoj imao je i drugu stranu.

- Vuku te kao neku lutku na sve strane, traže te i raznorazna događanja… Brzo sam shvatila da gubim dragocjeno vrijeme te sam krenula dalje. Danas se više i ne sjećam da sam sudjelovala i uspjela u Grčkoj. Život je za mene predvidio nešto puno veće i važnije. Uz ostalo, postala sam i majka, što je nešto najljepše u životu svake žene. veli nam sugovornica, dodajući kroz smijeh da je u horoskopu bik, što znači da je uporna.

Nedugo nakon što je postala majka, kad je kći još bila mala, odlučila se za novi početak. Kako veli, iza svakog uspješnog posla stoji ljubav, a njezina ljubav prema nakitu javila se još u djetinjstvu.

-Moja majka i baka su uvijek nosile predivne komade nakita, kojeg sam kao mala obožavala krišom isprobavati. Vjerujem da je moja strast prema naušnicama, narukvicama, ogrlicama, prstenju i broševima posljedica upravo toga. Još kao tinejdžerica, počela sam crtati vlastite dizajne i izrađivati svoj nakit, a to se prije 16 godina pretvorilo u posao, veli nam.

Iza njezinog ulaska u poduzetništvo, međutim, ne stoji samo ljubav, već i obiteljska tragedija.

- Izgubila sam oca, koji je ima uspješnu umjetničku bravariju, a bavio se i postavljenjem vodovoda, grijanje i sl. Trebalo je krenuti dalje, život i okolnosti su me natjerale pa sam uzela konce u svoje ruke i pokrenula posao u njegovoj radionici. Srećom, svi su vjerovali u mene i digla sam se kao ptica feniks, sam, bez ičije pomoći osim obitelji, prisjeća se Ivančica Pahor, naglašavajući da sve u što se upušta donosi rezultate.

Untitled-1.jpg

- Za uspjeh u poslu bitna je vizija te vjera u svoje snove i ambicije, kao i radišnost, koja je tipična za ljude na sjeveru, možda ček i previše, ali spoj jednog i drugog je put do uspjeha. Kad je tako, onda će se sve sile svemira urotiti da se snovi i ostvare, kako piše Paulo Coelho u Alkemičaru, naglašava Ivančica Pahor.

Una stopama majke

No, nije to odmah bila izrada nakita, kako napominje, budući da je prije radila sa tekstilom, odnosno šivanjem haljina pa i zaštitne odjeće.

- Htjela sam nešto drugo, što mi više leži, pogotovo kad je tržite zapalo u krizu. I tako sam krenula s malim štandom na Hvaru, fantastično je krenulo i to me poteknulo, a danas nakit prodajem skoro po cijeloj Hrvatskoj kroz suradnje s nekim trgovačkim lancima. Zahvaljujući tome, danas smo među najvećim, ako ne i najveći proizvođač nakita u Hrvatskoj. U posao je uključeno desetak osoba, cijela moja obitelj, odnosno moja mama, koja je zadužena za proizvodnju kao bivša voditeljica malog pogona u Varteksu, dok brat radi na terenu, a najnoviji član našeg tima je moja kćer Una po kojoj je moje poduzeće dobilo i ime, napominje sugovornica.

Kako dodaje, Una je završava primijenjenu gimnaziju pa se sve više uključuje u dizajniranje nakita za njezin brend, ali i svoj brend.

- To me jako veseli i čini iznimno ponosnom. I to volim pokazivati svakodnevno. Una je izrazito talentirana i kreativna. Sviđa mi se način na koji razmišlja i u dizajn unosi novu energiju, svoj unikatni “touch” generacije Z. Unosi novu hrabrost s novim bojama, materijalima i izvedbom. Nagovori me na neke nove boje i materijale. Evo, naprimjer, narukvice sa čipkom je upravo ona dizajnirala i jako mi se sviđaju. Često ih nosim. Naušnice koje danas nosim su Unindizajn i ušle su u TOP 5 naušnica koje nosim u svakodnevnim izdanjima, ali i na evente i u večernjim varijantama, naglašava Ivančica Pahor, priznajući da je Una ima jak karakter i svoje stavove iza kojih čvrsto stoji pa ponekad glasnije uvjeravaju jedna drugu u vlastite stavove, ali brzo nađu zajednički jezik.

Krive vrijednosti

Želja joj je da njezin nakit bude autentičan i nešto što će nositi razne generacije.

- Kad se šećem Stradunom ili nekim drugim trgom, primjećujem brdo kineske plastike. To je žalosno jer imao što pokazati. I ponuditi. No, restorani su puni hrane koja nema veze s nama, hrane koja se i uvozi, dok su naša sela pusta, kao i polja, jer ljudi nisu motivirani, što treba mijenjati, treba kroz demografske mjere stvarati uvjete za bolji život mladih i obitelji. Umjesto toga, nameću nam se krive vrijednosti, ukazuje sugovornica koja voli putovati i sa kćeri je već proputovala niz zemalja.

Hrvatski tradicijski nakit za nju je vječna riznica inspiracije.

- Licitarska srca, šibenski botuni, konavoske naušnice, dalmatinski cvjetići, splitske košarice… predivni komadi koji imaju svoj karakter i priču su moja vječna inspiracija. Također i ranije spomenuti nakit moje mame i bake, kao i rukavica koje je moja baka nosila… Sve su to elementi koji su inspirirali dizajniranje mog nakita. U izradu je uključeno mnogo sati, ručnog rada koji hrvatsku čipku i šlingu pretvaraju u naušnice, narukvice i ogrlice. Moj nakit je hommage hrvatskoj baštini kroz kojeg nastavljamo njegovati uspomene na prošlost, a stvaramo nove uspomene. Kada nosite Ivančica Pahor design, želim da se osjećate posebno. Želim da moj nakit otkrije jedinstveni sjaj svake osobe koja ga nosi. Baš kao i svaka osoba, svaka nit i svaki kamen imaju magično unutarnje svjetlo. Kreirani samouvjerenom rukom i najfinijim stručnim znanjem, ovi komadi nakita otkrivaju unutarnju ljepotu i naglašavaju svačiji jedinstveni sjaj kroz moj dizajn, veli Ivančica Pahor, koju posebno veseli kad ogrlicu kupi mama, koja je nosi na svečanoj haljinu, a onda kćer u potpuno drugoj situaciji.

DSC_6990.JPG

- Odlučila sam se pridružiti Domovinskom pokretu jer njihovi ideali odgovaraju mojim uvjerenjima i željama za boljom Hrvatskom za nas i našu djecu. Vjerujem da svojim znanjem i iskustvom mogu tome doprinijeti jer nisam od onih koji samo pričaju - riječi pretvaram u djela. I jednako kao i mnogi drugi, nezadovoljna sam ovakvim stanjem u kojem su, primjerice, umirovljenici prisiljeni preživljavati. Imam majku i ne mogu niti zamisliti kako bi preživjela da i dalje ne radi, iako je u mirovini. Isto tako - iako sam sretna kad vidim da su u humanitarnim akcijama prikupljena sredstva za liječenje bolesnog djeteta - istovremeno me strah što bi bilo da ta pomoć nije stigla na vrijeme. Što bi bilo s tim djetetom? Često putujem zbog posla i kad vidim kako sve neki žive - osjećam sram. Moja zemlja, od mnogih koje sam posjetila, ima daleko veće prirodne resurse i ljepotu, ali, nažalost, zbog lošeg upravljanja, mi je se sramimo, veli Ivančica Pahor.