Uručeni plakati o prirodnim bogatstvima županije predstavnicima osnovnih i srednjih škola

| 24.5.2016. u 16:21h | Objavljeno u Društvo

U prostorima Varaždinske županije Predrag Štromar, župan Varaždinske županije i Alenka Car, ravnateljica javne ustanove, svim su predstavnicima osnovnih i srednjih škola s područja županije uručili plakate s ciljem edukacije najmlađih te poticanja senzibiliteta prema očuvanju i zaštiti prirodnih vrijednosti županije.

Povodom obilježavanja 22. svibnja, Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj, Javna ustanova „Priroda Varaždinske županije“ izradila je edukativni plakat za učenike osnovnih i srednjih škola pod nazivom „Zaštićeni dijelovi prirode Varaždinske županije“.

Na plakatu je prezentirano 26 zaštićenih dijelova prirode koji se nalaze u Varaždinskoj županiji, a zaštićeni su u različitim kategorijama zaštite poput regionalnog parka, značajnog krajobraza, park-šume, spomenika prirode i spomenika parkovne arhitekture.

-Plakat je zamišljen kao edukativno pomagalo nastavnicima prirode i društva, biologije odnosno geografije prilikom obrade nastavnih cjelina vezanih uz zaštićene dijelove prirode, sa svrhom informiranja školske djece o prirodnim vrijednostima koje se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini – objasnila je Alenka Car, ravnateljica javne ustanove.

Car je naglasila da su neki dijelovi prirode u Varaždinskoj županiji, poput Arboretuma Opeke, bili među prvima zaštićeni u Hrvatskoj.

-Arboretum prvi zaštićeni spomenik parkovne arhitekture. Park Mura-Drava također je bio prvi zaštićeni regionalni park – rekla je Car te dodala da je generalna ocjena da su zaštićeni dijelovi prirode u našoj županiji u vrlo dobrom stanju i da se može reći da Varaždinsku županiju krasi biološka i krajobrazna raznolikost.

Župan Štromar pohvalio je rad Javne ustanove koja, unatoč tome što ima samo dva zaposlena, obavlja veliki i uspješan posao. Zaslužna je za organizaciju poučne staze oko Trakošćana, za popularizaciju Gaveznice kod Lepoglave te intenzivnom radu na zaštiti Arboretuma. Dodao je da se za privlačenje još većeg broja posjetitelja u Arboretum treba obnoviti dvorac za što županija ima spreman projekt i već je ove godine aplicirano za inicijalna sredstva u iznosu većem od šest milijuna kuna.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci