URBANOVO U Štrigovi otvoren Festival Pušipela: "Međimurje je perjanica u povezivanju hrvatskih proizvođača vina"

VV | 17.5.2024. u 17:38h | Objavljeno u Društvo

U Domu kulture u Štrigovi danas je svečano otvoreno Urbanovo 2024. – Festival Pušipela, manifestacija koja iz godine u godinu raste i privlači sve veći broj posjetitelja.

Festival Pušipela otvorila je Sunčana Glavak, izaslanica predsjednika Vlade RH i zastupnica u Europskom parlamentu ističući da su se u Štrigovi okupili predstavnici drugih regija, što govori u prilog tome da je Međimurje perjanica u povezivanju hrvatskih proizvođača vina i predstavljanu zelene i plave Hrvatske na jednom mjestu. U Štrigovi.

Svečanosti su nazočili Matija Posavec, župan Međimurske županije, Zlatko Komadina, primorsko- goranski župan, Marko Jelić, šibensko-kninski župan, Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, Olivera Šarić, savjetnica direktora Hrvatske turističke zajednice, Rebeka Čurin, 8. kogovska vinska kraljica, međimurski načelnici, gospodarstvenici i brojni ljubitelji dobre vinske kapljice.

Predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“, Robert Horvat rekao je kako je Festival Pušipela prilika za slavlje bogate vinogradarske tradicije, okupljanje u zajedništvu i uživanje u izvrsnim međimurskim vinima. Zahvalio je svima koji su svojim doprinosom omogućili da Urbanovo postane simbol kvalitete i ugleda međimurske vinske regije te naglasio kako je ponosan što manifestacija kontinuirano raste.

- Danas ponosno stojim ovdje okružen ljudima čija predanost i trud čine našu vinsku zajednicu tako posebnom. Kroz godine naša udruga je rasla i razvijala se. Naša suradnja i zajednički rad su nas doveli do ovog trenutka. Urbanovo konstantno raste, a Festival Pušipela iz godine u godinu postaje sve bolji i atraktivniji – rekao je predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“, Robert Horvat.

Tradicionalno, na otvorenju Festivala Pušipela dodijeljena su šampionska odličja te nagrada „Franjo Lebar“ za najbolje ocjenjena vina na nedavno održanom Međunarodnom ocjenjivanju vina Štrigova 2024. Ocjenjivačka komisija na čelu s dr.sc. Ivanom Alpeza šampionom ocjenjivanja proglasila je Rizling rajnski, izborna berba iz 2019. godine Vinogradarstva i podrumarstva Branimir Jakopić iz Železne Gore.

Šampion kvalitete u kategoriji pjenušavih vina je "Estate Selection" Sauvignon blanc sparkling wine iz vinarije Puklavec Family Wines d.o.o. iz Ormoža (Slovenija), šampion kvalitete u kategoriji bijelih mirnih vina je Chardonnay barrique iz 2022. godine Vinarije Cmrečnjak iz Svetog Urbana, šampion kvalitete u kategoriji mirnih vina „Pušipel“ je Pušipel classic iz 2023. godine Vinarije Cmrečnjak iz Svetog Urbana dok je šampion kvalitete u kategoriji crnih mirnih vina je Pinot crni iz 2019. godine iz Vinarije Preiner vina iz Svetog Urbana.

Nagrada „Franjo Lebar“ za najbolje ocjenjeni Sauvignon ove godine otišla je u Vinariju Žnidarić iz Marije Gorice za Sauvignon iz 2023. godine. Svojim nastupom program otvorenja uljepšali su Gabrijela Hrženjak i Patrik Zamuda. Kroz sva tri dana trajanja Festivala posjetitelji će moći uživati u izvrsnim vinima, bogatoj gastronomskoj ponudi te razgledati vinogradarsku i vinarsku opremu. U petak i subotu Festival je otvoren od 12 do 19 sati dok je radno vrijeme Festivala u nedjelju od 14 do 19 sati.