Upravljali biste bespilotnim letjelicama? Na FOI-ju počinju prijave na radionicu

J.Š./ Varaždinske vijesti | 6.7.2021. u 13:11h | Objavljeno u Društvo

Prateći svjetske trendove te u skladu s nadležnim regulativama, Fakultet organizacije i informatike (FOI) u suradnji s Varaždinskom županijom i Europskim Talent Centrom Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije razvio je Drone Pilot Academy – edukaciju za pilote dronova namijenjenu učenicima srednjih škola i studentima.

- Prijave počinju danas, a prva radionica počinje 30. kolovoza. Kroz tih pet dana polaznici, a moći će ih biti ukupno deset, će se upoznati s osnovama leta, s pravnim regulativama u Hrvatskoj i Europskoj uniji. Kroz praktični dio ćemo polaznike naučiti kako sigurno i odgovorno upravljati bespilotnim letjelicama i naravno pokrit ćemo područje primjene bespilotnih sustava, od multimedije, rekreacije i sporta. Znači naši polaznici će znati kako voziti drona na odgovoran i siguran način u skladu sa pravnim regulativama koje su na snazi u Hrvatskoj i EU. Varaždinski je kraj dosta jak u području bespilotnih letjelica, samo to malo ljudi zna. Okupili smo jako dobru ekipu koja koristi dronove, a isto tako surađujemo s Agencijom za civilno zrakoplovstvo u području pravnih regulativa koji nas podupiru u tom segmentu edukacije - rekao je docent na FOI-ju Boris Tomaš.

Prijave počinju danas, a prva radionica počinje 30. kolovoza. Kroz tih pet dana polaznici, a moći će ih biti ukupno deset, će se upoznati s osnovama leta, s pravnim regulativama u Hrvatskoj i Europskoj uniji.

Za sve polaznike osigurana je i oprema – bespilotne letjelice za korištenje tijekom edukacije, čime se ukida i početna prepreka svim polaznicima.

- Zadovoljstvo mi je biti danas ovdje na predstavljanju Akademije dronova. Edukacija je prvenstvo namijenjena našim učenicima i studentima, ali i sveukupnoj javnosti koja shvaća da je cjeloživotno učenje majka svih učenja. Radionica će se provoditi u perivoju dvorca Šaulovec i na nogometnom igralištu u naselju Črešnjevo, a što će predstavljati i svojevrsni izazov odnosno stvorit će svim polaznicima posebni doživljaj. Varaždinska županija je prepoznala ovaj projekt jer je ulaganje u znanje jedan od ključnih resursa 21. stoljeća. Za pripremu poligona i nabavu opreme, izdvojili smo do sada u ovaj projekt 400.000 kuna. I dalje ćemo kontinuirano izdvajati sredstva da bi se radionica mogla odvijati neprekinuto – rekla je Silvija Zagorec, zamjenica župana dodajući da je ovo još jedan dokaz uspješne suradnje Županije s obrazovnih ustanovama.

Radionica će se provoditi u perivoju dvorca Šaulovec i na nogometnom igralištu u naselju Črešnjevo, a što će predstavljati i svojevrsni izazov odnosno stvorit će svim polaznicima posebni doživljaj, rekla je zamjenica župana

Više informacija o edukaciji i njezinoj važnosti za širu zajednicu govorit će dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep.

- Novi je to projekt FOI – ja i na ovaj način kroz dron akademiju pripremamo naše studente, naše učenike za vještine budućnosti. FOI je prvi osmislio ovakvu jednu radionicu. Kombinirati će se teorija i praksa i na taj način naučiti sve polaznike kako odgovorno upravljati bespilotnim letjelicama. FOI ima već višegodišnje iskustvo u području umjetne inteligencije. Kod nas djeluju čak dva laboratorija koji provode stručne projekte, a surađujemo si sa stručnjacima iz Elektrostrojarske škole, ali i šire, oni su razradili program ove radionice. Vjerujem da će radionica biti interesantna polaznicima te da će oni svladati znanja i vještine koje su potrebne za budućnost. Dosta je bilo ulaganja s FOI-jeve strane, strane Županije i podupiratelja međutim mi smo to odredili kao prioritet i cilj danjeg razvoja i naravno da smo odlučili na taj načini usmjeriti resurse u nešto što je itekako potrebno i u nešto što je budućnost - rekla je dekanica Begičević Ređep.

Podupiratelji samog projekta su: Elektrostrojarska škola Varaždin, tvrtka Orqa d.o.o. i Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo, čiji su stručnjaci uključeni u provedbu edukacije.

Označeno u