Uoči blagdana Svih svetih saborska zastupnica Antolić Vupora poručila: Poštujmo tradiciju, no čuvajmo naš okoliš!

Varaždinske vijesti | 28.10.2022. u 15:31h | Objavljeno u Društvo

Uoči blagdana Svih svetih kada građani diljem Hrvatske posjećuju groblja i paljenjem lampaša odaju počast svojim najmilijima, saborska zastupnica i predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora pozvala ih je da poštuju tradiciju, ali i da daju svoj doprinos očuvanju okoliša.

Naime, svake godine nakon blagdana Svih svetih na grobljima diljem Hrvatske ostaju ogromne količine plastičnog otpada koji se ne reciklira, nego završava na deponiju što stvara velike probleme za okoliš.

- Važno je da naši sugrađani poštuju tradiciju blagdana Svih svetih i odaju počast svojim najmilijima koji su nažalost preminuli, no isto tako da budu svjesni sve većeg značaja zaštite okoliša. Zbog toga pozivam sve građane da prilikom kupnje i paljenja lampaša budu racionalni i ekološki osviješteni. U valu sve većih poskupljenja, ali i sve veće važnosti zaštite okoliša i okretanja zelenom ključno je da krenemo od sebe i damo svoj doprinos u borbi za našu planetu Zemlju – poručila je Antolić Vupora.

Budući da su lampaši i lampioni plastični otpad koji stvara veliku štetu okolišu jer se ne reciklira potrebno je smanjiti njihovu količinu kako bi se ublažio problem njihovog zbrinjavanja nakon blagdana.

- S obzirom da su naši građani sve više pogođeni sveopćim poskupljenjima, osim doprinosa ekološkom aspektu, racionalnom kupnjom lampaša i lampiona će i uštedjeti, a i dalje poštivati našu dugu tradiciju – zaključila je Antolić Vupora.