Umjesto hrpe smeća, u vili Oršić učionice i laboratoriji FOI-ja, a u parku učionice na otvorenom Foto: Krešimir Đurić

Umjesto hrpe smeća, u vili Oršić učionice i laboratoriji FOI-ja, a u parku učionice na otvorenom

IHR/Varaždinske vijesti | 29.12.2020. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

Umjesto za održavanje fontana, 600.000 kuna iz proračuna Grada Varaždina u idućoj godini bit će namijenjeno za obnovu fasade Vile Oršić. Ti su novci osigurani zahvaljujući amandmanu HDZ-a Grada Varaždina na proračun za 2021. godinu, kojeg su većinom glasova prihvatili varaždinski gradski vijećnici na sjednici Gradskog vijeća Varaždina u ponedjeljak, 28. prosinca. FOI sa svojih 2900 studenata već godinama ima problem s nedovoljnim prostornim kapacitetima za svoje funkcioniranje, a nakon što su Uprave FOI-ja kontinuirano ukazivale na problem nedovoljnih prostornih kapaciteta, Grad Varaždin je predložio FOI-ju opciju obnove trenutno zapuštene vile Oršić kako bi ju stavio u funkciju. S obzirom na to da se Vila Oršić prostorno i nalazi uz čestice na kojima je planiran projekt Sveučilišni Kampus Varaždin – faza II, ona će postati njegov dio.

Milijuni za obnovu

- Odlukom Gradskog vijeća dobili smo pravo građenja na 30 godina nad vilom Oršić. U zadnjih nekoliko mjeseci pokušavamo iznaći izvore financiranja za njezinu obnovu koja je praktički već započela obnovom krovišta, koje je prokišnjavalo. Zahvaljujući vijećnicima i amandmanu HDZ-a, uspjeli smo doći do 600.000 kuna, koji će biti utrošeni za obnovu fasade – najavila je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja na današnjoj konferenciji za novinare ispred vile Oršić.

Istaknula je kako će trebati između sedam i osam milijuna kuna za uređenje trenutno zapuštene vile u samom središtu Grada, koja je već 15-ak godina zapuštena i propada te se u njoj trenutno nalazi hrpa smeća.

- Za obnovu vile računamo i na 2,5 milijuna kuna od Ministarstva znanosti i obrazovanja, no FOI će uložiti i vlastita, prvenstveno projektna sredstva. Nadamo se da ćemo tijekom sljedećih godinu do godinu i pol dana uspjeti obnoviti ovu vrlo vrijednu vilu Oršić, što će svakako biti i društveni doprinos našeg fakulteta Varaždinu – istaknula je dekanica FOI-ja.

DSC_6246.JPG

U prostorima vile Oršić FOI bit će uređeno pet dvorana za nastavu, laboratorijske dvorane s računalima, a u ove prostore trebao bi se smjestiti i četiri istraživačka laboratorija, kao i nekoliko kabineta za nastavno i nenastavno osoblje.

- U perspektivi razmišljamo i kako urediti ovaj park oko vile Oršić. Postoji inicijativa da se urede učionice na otvorenom, međutim o tome ćemo razmišljati o budućnosti – istaknula je prof. dr. sc. Begičević Ređep.

Predsjednik varaždinskog HDZ-a i saborski zastupnik Damir Habijan rekao je kako je posljednjih 15 godina bilo previše lutanja što se tiče pronalaženja svrhe za ovu lokaciju.

- Mislim da smo napokon pronašli dobro rješenje i da će obnovom ove vile ona udahnuti novi život u sam centar grada. Drago mi je što su i varaždinski vijećnici prihvatili naš amandman te će 600.000 kuna biti potrošeno za obnovu fasade. Imamo i obećanje da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurati 2,5 milijuna kuna za tu svrhu u svom proračunu za iduću godinu. Još čekam pisani odgovor, no nadam se da će se ta sredstva osigurati i usmjeriti upravo na obnovu vile Oršić – rekao je Habijan i priznao kako je njemu osobno vila Oršić, uz vilu Bedeković, najreprezentativniji objekt u Varaždinu koji će se na ovakav način privesti svrsi.

A Sveučilišni kampus?

Iako će FOI obnovom ovog reprezentativnog zdanja u središtu grada doći do prijeko potrebnih prostornih kapaciteta, to još uvijek neće biti dovoljno.

- Jako puno IT tvrtki se otvara u Varaždinu i smatram da zajedničkim snagama trebamo raditi na tome da napokon izgradimo Sveučilišni kampus – faza II kako bi Varaždin postao i ostao studentski grad. Vjerujemo da će i Vlada RH konačno podržati naš projekt koji je započeo još 2012. godine, a za koji smo 2019. godine dobili i građevinsku dozvolu – rekla je dekanica FOI-ja.

I saborski zastupnik Habijan to očekuje, s obzirom da je riječ o projektu od velike važnosti za Varaždin i cijelu Varaždinsku županiju.

- Žao mi je što Vlada 2012. godine nije osigurala financijski okvir i osigurala izgradnju i financiranje studentskih kampusa upravo iz EU fondova i nadam se da će u narednoj omotnici to biti ispravljeno te će se napokon realizirati. Važnost FOI-ja je neupitna s obzirom na broj studenta i činjenicu da svake godine producira kadar koji je u današnje vrijeme lako zapošljiv – rekao je Habijan.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci