Umirovljenici "pričoljupci" uljepšavat će bolničke dane malim pacijentima Foto: Luka Šalamun

Umirovljenici "pričoljupci" uljepšavat će bolničke dane malim pacijentima

| 27.9.2023. u 17:10h | Objavljeno u Društvo

Bolničke dane malenim će pacijentima Pedijatrije i Dječje kirurgije u Općoj bolnici Varaždin ubuduće olakšavati članovi Udruge umirovljenih Varaždinaca "Futur egzaktni".

Udruga je, naime, pokrenula projekt "Pričoljupci u bolnici", u sklopu kojeg će članovi udruge čitati ili pričati priče bolesnoj djeci.

udruga_futur_egzaktni_pricoljupci_u_bolnici_pedijatrija_ob_varazdin_27092023_21.jpg

- Projekt smo pokrenuli na inicijativu naše članice Đurđice Dropuljić, profesionalne pripovjedačice. Ona je odmah po učlanjenju u našu udrugu upitala hoćemo li pokrenuti ovu aktivnost, koju je vodila i kada je radila u Društvu Naša djeca. Naravno da smo to prihvatili i odmah smo kontaktirali bolnicu, stoga zahvaljujem ravnatelju bolnice Damiru Poljaku koji nas je primio i odmah prihvatio taj projekt, kao i sestrama na odjelima Pedijatrije i Dječje kirurgije - istaknuo je predsjednik Udruge "Futur egzaktni" Branimir Mihalinec prilikom predstavljanja projekta.

udruga_futur_egzaktni_pricoljupci_u_bolnici_pedijatrija_ob_varazdin_27092023_3.jpg

U međuvremenu se okupilo devet članica udruge koje su spremne, željne i voljne čitati priče malim pacijentima za vrijeme boravka u bolnici. Posjećivat će ih od ponedjeljka do petka u poslijepodnevnim terminima.

udruga_futur_egzaktni_pricoljupci_u_bolnici_pedijatrija_ob_varazdin_27092023_10.jpg

- Zasad nemamo muških volontera, dame su spremnije za takvu aktivnost. Očito su mame i bake više čitale priče nego očevi i djedovi - našalio se Mihalinec.

udruga_futur_egzaktni_pricoljupci_u_bolnici_pedijatrija_ob_varazdin_27092023_12.jpg

Članice udruge koje će sudjelovati u projektu educirala je profesionalna pripovjedačica Đurđica Dropuljić.

- Neizmjerno mi je drago što nastavljamo lijepu tradiciju koju smo 20 godina provodili kao Društvo Naša djeca u sklopu akcije "Za osmijeh djeteta u bolnici". Želimo nadopuniti tu prekrasnu akciju za djecu, čitanjem ili pripovijedanjem priča djeci koja se nalaze u bolnici. Znamo koliko je danas tehnologija uzela maha i da djeca u bolnici koriste mobitele koliko god to mogu, a ovo je prilika da ih malo odvučemo od mobitela i da ih zabavimo, uljepšamo dane provedene u bolnici. Zahvaljujem osoblju bolnice, a osobito kolegicama "pričalicama", odnosno "pričoljupcima" ili "knjigoljupcima", kako smo ih nazvali, što će tjedno odvojiti sat vremena za djecu na bolničkom liječenju, jer će njima to puno značiti. Dolazit ćemo svakodnevno na odjele Dječje kirurgije i Pedijatrije te ćemo se tako nadopunjavati s volonterima Društva Naša djeca. Mislim da ljepši projekt ne postoji - istaknula je Dropuljić.

udruga_futur_egzaktni_pricoljupci_u_bolnici_pedijatrija_ob_varazdin_27092023_15.jpg

Svoja iskustva pripovijedanja priča prenosi ostalim članicama udruge, kako bi od početnog čitanja priča i bajki ubrzo i same savladale umijeće pripovijedanja.

- Kao bake koje pripovijedaju i izmišljaju priče za laku noć svojim unicima, vjerujem da će se osnažiti i da će, nakon početnog čitanja priča, kasnije moći i ispripovijedati svoje lijepe priče ovoj djeci - poručila je.

Članovima udruge na njihovom je angažmanu zahvalila voditeljica Pedijatrije dr. Branka Maretić.

udruga_futur_egzaktni_pricoljupci_u_bolnici_pedijatrija_ob_varazdin_27092023_4.jpg

- Često slušamo o razlikama među generacijama, no mislim da je čitanje priča nešto što nas sve zbližava. Svi smo mi u nekom trenutku ili nekome čitali priču ili su nama čitali priču i to je stvar koja potiče razoj dječje mašte, opuštanje, dozvoljava nam da u nekom trenutku odlutamo u neki drugi svijet i mislim da će na ovaj način djeci uljepšati i olakšati boravak u bolnici. Svaka takva akcija, koja pomaže u tom cilju, je hvalevrijedna i zato svima od srca hvala - naglasila je dr. Maretić.

Značaj ovakvih projekata istaknula je i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Željka Gajski, magistra sestrinstva.

udruga_futur_egzaktni_pricoljupci_u_bolnici_pedijatrija_ob_varazdin_27092023_6.jpg

- Kad su nam se iz udruge obratili s ovom idejom, mi u bolnici smo uvidjeli da je to zaista velika dobrobit za naše male pacijente. Hospitalizacija je i za odrasle ljude zastrašujuća, a da ne govorimo onda kako je maloj djeci i koliko su oni uplašeni kad moraju biti u bolnici. Smatramo da boravkom umirovljenika uz bolesnički krevet ove male djece možemo napraviti itekako puno, jer će oni osjećati emocionalnu potporu, neće biti uplašeni i bit će im lakše boraviti u bolnici - kazala je Gajski.

Osim što će "Pričoljupci u bolnici" mališanima olakšati boravak u bolnici, ukazala je na još jedan važan aspekt ovog projekta.

- Ne moramo ni govoriti o tome kakve ćemo sve dobrobiti imati od ovog projekta u smislu međugeneracijskog povezivanja male djece i starijih osoba, jer time će dobiti i empatiju i razumijevanje starijih osoba. Naravno, smatram da ovaj projekt donosi i veliku dobrobit za Opću bolnicu Varaždin, jer će se ovime djelovati na kvalitetu boravka u bolnici, a djelovat će se i na intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj djece tijekom hospitalizacije - zaključila je Željka Gajski.

udruga_futur_egzaktni_pricoljupci_u_bolnici_pedijatrija_ob_varazdin_27092023_1.jpg

udruga_futur_egzaktni_pricoljupci_u_bolnici_pedijatrija_ob_varazdin_27092023_2.jpg

udruga_futur_egzaktni_pricoljupci_u_bolnici_pedijatrija_ob_varazdin_27092023_5.jpg

udruga_futur_egzaktni_pricoljupci_u_bolnici_pedijatrija_ob_varazdin_27092023_7.jpg

udruga_futur_egzaktni_pricoljupci_u_bolnici_pedijatrija_ob_varazdin_27092023_8.jpg

udruga_futur_egzaktni_pricoljupci_u_bolnici_pedijatrija_ob_varazdin_27092023_9.jpg

udruga_futur_egzaktni_pricoljupci_u_bolnici_pedijatrija_ob_varazdin_27092023_11.jpg

udruga_futur_egzaktni_pricoljupci_u_bolnici_pedijatrija_ob_varazdin_27092023_13.jpg

udruga_futur_egzaktni_pricoljupci_u_bolnici_pedijatrija_ob_varazdin_27092023_16.jpg

udruga_futur_egzaktni_pricoljupci_u_bolnici_pedijatrija_ob_varazdin_27092023_19.jpg

udruga_futur_egzaktni_pricoljupci_u_bolnici_pedijatrija_ob_varazdin_27092023_18.jpg

udruga_futur_egzaktni_pricoljupci_u_bolnici_pedijatrija_ob_varazdin_27092023_17.jpg