"Uključi me kulturno": Predstava HNK u Varaždinu prilagođena gluhoslijepim osobama Foto: HNK Varaždin

"Uključi me kulturno": Predstava HNK u Varaždinu prilagođena gluhoslijepim osobama

Varaždinske vijesti | 25.4.2023. u 19:58h | Objavljeno u Društvo

Uz veliku podršku HNK u Varaždinu i njegovog vodstva koje se odazvalo pozivu za sudjelovanjem u projektu "Uključi me kulturno" te partnera projekta Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije, u HNK u Varaždinu u 2023. godini u planu projekta je prilagoditi dvije predstave za osobe s oštećenjem sluha putem titlova.

Tako je u siječnju prilagođena i sjajno posjećena predstava "Tartuffe", a u subotu, 29. travnja će korisnici Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije moći uživati u prilagođenoj predstavi "Enigmatske varijacije".

Projekt je pokrenula Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator 2017. godine.

- Sudjelovanje osoba s invaliditetom u kulturnim aktivnostima još uvijek je na niskoj razini u Hrvatskoj jer se ne poštuje načelo razumne prilagodbe materijala. Iako je dio kina i kazališta u Hrvatskoj dostupan osobama s teškoćama kretanja, filmovi i kazališne predstave koji se tamo prikazuju i izvode skoro su u potpunosti nedostupni osobama s oštećenjima vida i sluha, zbog činjenice da za njih nisu prilagođeni - napominju iz udruge.

Cilj projekta je ukazati na probleme s kojima se susreću osobe s invaliditetom (primarno senzornim oštećenjima) u pristupu kulturnim sadržajima i prilagođavati kulturni sadržaj za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

Do sada su u sklopu projekta (sredstvima donatora iz privatnog sektora) tri kazališta u Hrvatskoj (u Rijeci, Koprivnici i Osijeku) opremljena opremom za slijepe i slabovidne osobe. Projekt se od 2018. provodi u Gradu Zagrebu, primarno u Kazalištu Kerempuh, od 2022. godine predstave se prilagođavaju i u HNK u Šibeniku, a od 2023. godine i u HNK Varaždin.

Ukljuci_me_kulturno_poster_najava.jpg