UDVDR VARAŽDINSKA ŽUPANIJA Hrvatski branitelji i njihove obitelji na hodočašću u Međugorje

VV | 1.11.2023. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Pedesetak članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH Podružnice Varaždinske županije i članova njihovih obitelji hodočastilo je u rimokatoličko hodočasničko odredište Međugorje u južnoj Hercegovini, mjesto u sastavu Općine Čitluk.

Tijekom boravka u Međugorju hodočasnici su prošli postaje Križnog puta do vrha brda Križevac, kao i samo brdo ukazanja s kipom Kraljice Mira, koje se nalazi oko 400 metara iznad bijakovićkog zaseoka Podbrdo. U crkvi sv. Jakova su nazočili svetoj misi, obišli potom i njezin vanjski oltar, kao i druge, više ili manje poznate, znamenitosti ovog mjesta imena slavenskog podrijetla, koje simbolizira područje između dva gorja.

- Tijekom Domovinskog rata upravo su u kršćanskoj vjeri, kroz Svevišnjeg, Isusa Krista i Djevicu Mariju, mnogi hrvatski branitelji pronalazili dodatnu motivaciju i snagu u borbi za hrvatsku slobodu, a krunice, mnoge od njih posvećene upravo u Međugorju, bile su im zaštitni znak i dodatna snaga i u najtežim trenucima.

Stoga je posjet Međugorju logičan izbor, posebice zato što je to mnogima bio prvi susret s ovim živopisnim mjestom – jednim od najvećih simbola kršćanske vjere. Naime, Međugorje je jedno od najpoznatijih rimokatoličkih hodočasničkih odredišta na svijetu, a postalo je poznato 1981. godine kroz ukazanje Djevice Marije - ističu u UDVDR-u Varaždinske županije.

Putem povratka iz Međugorja, posjećen je slap Kravica, koji se nalazi tri kilometra nizvodno od Vitaljine u Studencima blizu Ljubuškog. Slap je stvoren radom sedronosne rijeke Trebižat, pa je kao prirodan fenomen pod zaštitom BiH kao prirodna rijetkost. Posjet Međugorju i slapu Kravica jednako je oduševio one kojima je to bio prvi, kao i one koji su već imali susret s ovim svetištem. Hodočašće je podržalo i Ministarstvo hrvatskih branitelja. Foto: Branko Družinić, Grđan Zvonimir, Zdravko Maltarski.