UDVDR Ivanec i HVIDRA Ivanec odali počast poginulima na širem području zapadne Slavonije Foto: UDVDR Ivanec

UDVDR Ivanec i HVIDRA Ivanec odali počast poginulima na širem području zapadne Slavonije

Varaždinske vijesti | 9.11.2021. u 08:18h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Već tradicionalno, povodom Svih svetih i Dušnog dana, izaslanstvo UDVDR Ogranak Ivanec i HVIDRe Ivanec odaje počast žrtvama stradalim tijekom srpske agresije na zapadnu Slavoniju u prvoj polovici '90-ih. Tako je i ove godine počast odana poginulima na spomen obilježjima kod Novske, te u Lipiku i Pakracu i okolnim mjestima, u doba Domovinskog rata prvim crtama bojišnice.

Počast poginulim hrvatskim braniteljima odana je najprije na spomen obilježjima Trokut između Novske i Lipika, a potom na spomen obilježju koje je podignuo grad Lipik, te onom kojeg su inicirali i izgradili članovi Udruge dragovoljaca i veterna Domovinskog rata Klub Gornji Kneginec, a u čijoj je izgradnji tijekom 2006. godine pomogao i Ogranak Ivanec.

Počast je u Lipiku, kod njegovog spomenika, odana i prvom hrvatskom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku OS RH, dr. Franji Tuđmanu. Odavanju počasti kod centralnog spomen obilježja u Pakracu, ivanečkoj delegaciji pridružio se Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakraca i predsjednik udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika.

- S Ivančićem je, u srdačnom i prijateljskom razgovoru, dogovorena daljnja suradnja na zajedničkim projektima, a koji će to točno biti, objavit će se uskoro - kažu iz UDVDR Ivanec.

Počast poginulim pripadnicima 104. Brigade HV u Kraguju, te poginulim pripadnicima 104. Brigade, 54. Čakovečke bojne i domaćim pripadnicima policije odana je na spomen obilježju u šumi Zukvi iznad Pakraca. U završnom dijelu posjeta pakračko-lipičkom bojištu obišlo se više lokacija na kojima su tijekom Domovinskog rata u obrani i oslobađanju Domovine sudjelovali pripadnici 2. Ivanečke bojne, poput Omanovca, Tornja, Gornje i Donje Obriježi, Ploština, Brekinske, Gaja, Antunovca i još nekih mjesta na širem području Lipika i Pakraca.

Prvotno je u planu bio organizirani odlazak u zapadnu Slavoniju za 50-ak članova udruge i njihovih obitelji, kao i drugih zainteresiranih hrvatskih branitelja, no on je odgođen za iduću godinu zbog izuzetno loše epidemiološke situacije, koja je pridonijela i činjenici da je delegacija koja je posjetila zapadnu Slavoniju, zbog kolega koji su morali odustali od puta radi bolesti, bila i više nego desetkovana.