UDRUŽILI SE Ravnatelji srednjih škola nude smještaj za učenike i obitelji iz potresom pogođenih područja Foto: Ilustracija/Varaždinska županija

UDRUŽILI SE Ravnatelji srednjih škola nude smještaj za učenike i obitelji iz potresom pogođenih područja

VV | 30.12.2020. u 13:00h | Objavljeno u Društvo

Jutros u osam sati održan je virtualni ZOOM sastanak ravnatelja srednjih škola i učeničkog doma Varaždinske županije okupljenih u varaždinski ogranak Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja. Uz redovne teme, fokus sastanka bila je hitna reakcija i humanitarna inicijativa pomoći učenicima, roditeljima i kolegama ravnateljima srednjih škola Sisačko-moslavačke županije.

Predsjednica varaždinskog ogranka UHSR-a i savjetnica župana Radimira Čačića za pripremu razvojnih i projektnih strategija u društvenoj djelatnosti Zdravka Grđan komentirala je zaključke radnog sastanka sa svojim kolegama ravnateljima:

- Krizne situacije nitko ne planira no upravo sada moramo pokazati staloženost, zajedništvo, humanost i ponuditi konkretna rješenja. Cijela Hrvatska suosjeća sa Siskom i Petrinjom, međutim zagrebačko iskustvo iz ožujka ove godine pokazalo je i dokazalo svu sporost i neučinkovitost u zakonskim rješenjima na nacionalnom nivou. Pohvaljujemo spremnost mnogih pojedinaca, građana, udruga i institucija u instant prikupljanju humanitarne pomoći, prehrambenih i higijenskih potrepština. Međutim, svjesni smo da to nipošto nije dugoročno rješenje. Ljudi su ostali bez svojih domova ili su im ostale ruševine neadekvatne za normalan život - istaknula je Grđan.
Zato su ravnatelji odlučili sve školske resurse staviti u funkciju i maksimalno otvoriti obrazovnu logistiku Varaždinske županije.

Zdravka_Grđan.JPG

- Pod nazivom “Zajedništvo nema granica” organizirat ćemo prikupljanje donacija, prehrambenih i živežnih namirnica u narednom periodu te će svaka srednja škola dati svoj specifičan doprinos. Strukovna škola u izradi posteljine, namještaja, a Strojarska i prometna škola te Srednja škola Vinica će svojim teretnim vozila odvesti pomoć tijekom narednih mjeseci. Konkretno to znači da ćemo dati doprinos u opskrbi i najhitnijih potrepština učenicima i njihovih roditelja u obliku donacija preko komunikacijskih kanala s našim kolegama ravnateljima Sisačko-moslavačke županije. Međutim, ono ključno što pokrećemo je inicijativa prihvata učenika s pogođenih područja u naše domove - u domove naših učenika i njihovih obitelji, naših nastavnika i u domove ravnatelja. Učenički domovi u Varaždinu i Maruševcu također otvaraju svoja vrata – naglasila je Grđan.

Mnogi smještajni kapaciteti su ponuđeni na raspolaganje diljem Hrvatske, no i ravnatelji srednjih škola kažu kako će otvoriti i vrata svojih domova te pružiti učenicima sigurno i pozitivno okruženje te emocionalnu i ljudsku podršku.

- Osobito kada krene drugo polugodište, učenici moraju imati osnovne uvjete za učenje i život - navodi Grđan.

Svaki ravnatelj će odraditi komunikaciju sa svojim Vijećem učenika, Vijećem roditelja i kolektivom te pozvati na humanost i definirati koliki broj domova i obitelji možemo otvoriti za učenike srednjoškolce iz Sisačko- moslavačke županije.

Varaždinska županija u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo osigurat će testiranje na COVID-19 za sve učenike spremne na život u našim obiteljima i pohađanje naših srednjih škola, dok država ne donese dugoročno rješenje.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci