Udruzi "Zipka" Plaketa Hrvatske udruge socijalnih radnika

M.P./Varaždinske vijesti | 22.3.2018. u 16:26h | Objavljeno u Društvo

"Zipki", Udruzi udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije koja djeluje već 10 godina i okuplja pedesetak udomitelja kod kojih živi 100 djece različitih životnih dobi, Hrvatska udruga socijalnih radnika (HUSR) je povodom Svjetskog dana socijalnog rada uručila Plaketu prepoznavši njihovo djelovanje kao opće dobro i od posebno značaja.

Udruga je tijekom proteklih deset godina uspostavila dobru suradnju s lokalnom i područnom samoupravom i Gradom Varaždinom te sa susjednim županijama, općinama i gradovima, kao i centrima za socijalnu skrb.

- Putem grupa podrške i edukativnih radionica, udomiteljima pružamo stručnu pomoć radi ostvarivanja što kvalitetnije brige o udomljenoj djeci. Također, zastupamo njihove interese u rješavanju statusnih pitanja te se zalažemo za profesionalizaciju udomiteljstva. Nadalje, za djecu i mlade organiziramo kreativne i edukativne radionice različitih sadržaja s ciljem boljeg korištenja njihovih potencijala za učenje i prilagodbu u okruženju. Intenzivno radimo na promoviranju udomiteljstva kao najboljeg oblika skrbi za djecu, a s ciljem senzibiliziranja javnosti i podizanja svijesti za probleme djece koja nemaju odgovarajuću roditeljsku skrb - ističu iz "Zipke".

U ovom su trenutku, pojašnjavaju, u fokusu njihova djelovanja mladi koji izlaze iz udomiteljstva.

- U ovom osjetljivom razdoblju njihovog života mi ih želimo i dalje pratiti, pružati im pomoć i podršku u njihovom zapošljavanju i osamostaljivanju. Udruga "Zipka" prva je udruga udomitelja u Hrvatskoj koja je razvila socijalnu uslugu organiziranog stanovanja za mlade koji izlaze iz udomiteljstva otvaranjem Stambene zajednice. Grad Varaždin je za tu namjenu Udruzi dao na korištenje dvosobni stan od 60 kvadrata u Varaždinu koji smo opremili donacijama poslovnih subjekata i građana, a u kojem od rujna 2015. žive dvije korisnice. U Petrijancu je pred završetkom stambeni prostor od 150 kvadrata za pet korisnika, kojeg ćemo uz pomoć Županije i UNICEF-a uskoro staviti u funkciju - najavljuju iz "Zipke" zadovoljni što su prva udruga udomitelja za djecu koja je uspjela ostvariti takav cilj. Na taj način, naime, mladima iz udomiteljstva omogućavaju bolju šansu za uspjeh na početku njihovog osamostaljivanja i podižu kvalitetu njihovog života.

- Uz to, sada provodimo i trogodišnji program "Za kvalitetno udomiteljstvo-podrška udomiteljima i udomljenoj djeci" koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U okviru Programa imamo edukativno-socijalizacijske radionice za djecu, kreativne radionice za djecu i udomitelje, pomoć u učenju, grupe podrške za udomitelje, savjetovalište za udomitelje i info pult - podsjećaju iz "Zipke" dodavši da je ovo tek dio aktivnosti po kojima su prepoznati u lokalnoj zajednici i koje su doprinijele dobivanju priznanja.

Označeno u