Udruga socijalnih radnika Varaždinske županije svim socijalnim radnicima i radnicama čestita njihov dan

VV | 15.3.2022. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Svjetski dan socijalnog rada obilježava se svaki treći utorak u mjesecu ožujku. Ove godine obilježava se dana 15. ožujka pod nazivom „Izgradimo zajedno održivo društvo po mjeri svakoga“ .

- Socijalni radnici pod utjecajem pandemije, klimatskih promjena i prirodnih katastrofa, a sada i rata u Ukrajini suočeni su sa promjenama društvenog konteksta u kojem profesija djeluje, dolazi do propitivanja sustava vrijednosti i porasta nasilja u društvu, nepovoljnih demografskih promjena, ekonomske i socijalne nesigurnosti što se sve značajno odražava na svakodnevni život ljudi. Ove okolnosti suočavaju socijalne radnike s višestrukim izazovima profesionalnog djelovanja u novim, kriznim situacijama koje zahtijevaju adekvatne profesionalne kompetencije i stalne prilagodbe - napominju iz Udruge socijalnih radnika Varaždinske županije.

- Stoga je svjetski dan socijalnog rada prilika da razmijenimo vlastita iskustva, da ukažemo na značaj socijalnog rada u društvu i potrebu zajedničkog djelovanja stručnjaka praktičara s donositeljima odluka na razini vlasti u cilju bolje socijalne integracije svih građana - dodali su iz udruge.

Socijalni radnici u cijeloj zemlji i ove godine će svoj dan obilježiti različitim aktivnostima s posebnim naglaskom na zagovaranje socijalne pravde i prava najranjivijih socijalnih skupina, promicanje važnosti ljudskih odnosa, jačanje društvene solidarnosti i globalne povezanosti u cilju izgradnje održivog društva po mjeri svake osobe.

- Udruga socijalnih radnika Varaždinske županije Svjetski dan socijalnog rada obilježiti će održavanjem stručnog skupa pod nazivom „Aktualnosti u socijalnoj skrbi“ gdje ćemo se osvrnuti na promjene koje nam je donio novi Zakon o socijalnoj skrbi i Izmjene i dopune Zakona o udomiteljstvu. Hrvatska udruga socijalnih radnika povodom Svjetskog dana socijalnog organizira stručni skup pod nazivom “Socijalni rad u Hrvatskoj: nove perspektive“. Stručni skup će se održati 15.3. u hotelu Academia u Zagrebu - naveli su iz udruge.

Kao i svake godine, nakon stručnog skupa podijeliti će se nagrade udrugama i pojedincima koji su dali poseban i značajan doprinos razvoju i afirmaciji profesije socijalnog rada.

Udruga socijalnih radnika Varaždinske županije ove godine za dodjelu plakete HUSR-a predložila je Udrugu Sunce Novi Marof, Udrugu koja okuplja djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Plaketu HUSR-a će preuzeti će predsjednica Udruge Marija Hokman.

- Udruga broji 25 korisnika u starosti od 16 do 53 godine, sa raznim intelektualnim i motoričkim poteškoćama. Aktivnosti koje provode usmjerene su na dobrobit njihovih članova, na zadovoljavanje njihovih potreba, rješavanje problema s posebnim naglaskom provođenja procesa deinstitucionalizacije. Cilj Udruge je što više integrirati korisnike u život lokalne zajednice i pružati im kvalitetne sadržaje kojima obogaćuju njihovu životnu svakodnevicu - pojasnili su.

- Čestitke Udruzi Sunce na primljenoj nagradi i želimo im puno uspjeha u daljnjem radu - javili su iz Udruge socijalnih radnika Varaždinske županije.