Udruga Ritam misli Svjetski dan poezije obilježila dvodnevnim pjesničkim maratonom

Julijana Marčec | 27.3.2023. u 11:13h | Objavljeno u Društvo

Dvodnevni susret pjesnici su završili uz druženje "S poezijom u toku" na obali rijeke Drave na kojem su kazivali svoje stihove uz prijepodnevnu nedjeljnu kavu

Sedamdesetak pjesnika odazvalo se je pozivu Udruge za promicanje kulture Ritam misli i prošlog vikenda sudjelovalo u obilježavanju Svjetskog dana poezije.

Pjesnici su na ovo zanimljivo događanje, koje su već šesti put organizirali pjesnici Ljubica Ribić i Milan Novak, došli iz cijele Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Austrije. Dvodnevni susret pjesnika "Poezijom govorim - S poezijo govorim" u Varaždinu počeo je u Županijskoj palači u kojoj je održan pjesnički maraton.

- Ovom manifestacijom otvaramo vrata svim pjesnicima koji žele doći u Varaždin. Veseli nas odličan odaziv, jer su i ove godine pjesnici došli sa svih strana. Posebno raduje što se brojni autori rado vraćaju na ovaj festival poezije i u Varaždin - rekla je između ostalog, idejna začetnica Festivala i pjesnikinja Ljubica Ribić. Dodala je i kako joj je drago što su uspjeli ostvariti ono što su zamislili - organizirati festival koji će povezati hrvatske i slovenske autore, promovirati Varaždin, a pritom uživati u stihovima.

pjesnici_31.jpg

pjesnici_21.jpg

Ovogodišnji međunarodni festival poezije uz Grad Varaždin i Varaždinsku županiju, podržalo je i Veleposlanstvo Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, pa je sudionike pozdravio slovenski veleposlanik, Njegova Ekscelencija Gašper Dovžan.

- Veseli me da se slovenski pjesnici predstavljaju u Hrvatskoj, a hrvatski u Sloveniji. Mi smo u Sloveniji jako ponosni na svoje pjesnike, cijenimo slovensku riječ zbog koje smo se i okupili na ovom susretu. U kulturnom smislu između naše dvije države već dugo ne postoje granice. Svatko piše i govori svojim jezikom, a opet se dobro razumijemo. Tom razumijevanju pridonose i ovakvi pjesnički susreti, koji će vjerujem biti inspirativni za pjesnike koji su danas u Varaždinu - rekao je slovenski veleposlanik.

Sudionike ovogodišnjeg maratona posebno je pozdravila i županijska savjetnica za kulturu Sandra Malenica, a kroz program su, uz idejne začetnike ove manifestacije, vodili ivanečka pjesnikinja Ljiljana Vuglač i varaždinski pjesnik Nenad Slukić.

Pjesnici su se na pjesničkom maratonu uz stihove družili gotovo tri sata, a osim poezije sudionici su uživali i u glazbenim točkama mješovitog pjevačkog zbora Kapela Paulina Warasdin pod ravnanjem Zdenka Kušćera. Pjesnici su nakon maratona na Trgu Matije Gupca nastavili tradiciju i posadili pjesnički javor. To je već treće pjesničko stablo na tom trgu koje će u malom pjesničkom drvoredu godinama svjedočiti o ljubavi prema poeziji. Dvodnevni susret pjesnici su završili uz druženje "S poezijom u toku" na obali rijeke Drave na kojem su kazivali svoje stihove uz prijepodnevnu nedjeljnu kavu.