Udruga hrvatskih branitelja Miri Gavranu uručila priznanje Osoba godine

vv | 14.2.2024. u 14:33h | Objavljeno u Društvo

Pred ispunjenom dvoranom Specijalne policije iz Domovinskog rata RH u Zagrebu, svečano je uručeno priznanje Osoba godine 2023. poznatom hrvatskom književniku, dramatičaru i predsjedniku Matice hrvatske Miri Gavranu.

Ovo tradicionalno priznanje slavodobitniku je uručio Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91., koja je i organizator ove svečanosti.

U prigodnom programu govorili su i akademik  Josip Pečarić, Hrvatski ratni vojni invalid i književnik Mario Filipi, dok je dramski umjetnik Joško Ševo pročitao pjesmu Ivana Tolja – „Duša Hrvata“.

Skupu su se još obratili i ministar vanjskih i europskih  poslova dr. sc. Gordan Grlić Radman, ispred HAZU tajnica Razreda za književnost akademkinja  Dubravka Oraić Tolić i državni tajnik Darko Nekić u ime Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade RH i Tome Medveda potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja.

U glazbenom dijelu programa nastupao je Walter Neno Neugebauer.

Gavranu su još čestitke uputili i ministrica kulture i medija, ministar policije, župan Zagrebačke županije,  Glavni ravnatelj policije i brojni drugi.

Svi su manje-više istaknuli izniman doprinos slavodobitnika oko donošenja Zakona o jeziku, uspjesima Matice hrvatske, kao stožerne hrvatske kulturne institucije te njegov veliki doprinos u svijetu, kao istinskog ambasadora hrvatske kulture.

- Otkako je Gavran na čelu Matice hrvatske, umnogome se osjeća i vidi iznimna suradnja i s hrvatskim braniteljima i stradalnicima hrvatskog obrambenog Domovinskog rata – čuli smo.

Dobitnik ovog tradicionalnog priznanja, kojeg su uz ostale prije njega primili Luka Modrić, Kolinda Grabar Kitarović, Tomo Medved, Zlatko Dalić i drugi iskreno je zahvalio na ovoj nagradi, uz napomenu da ju posvećuje svima onima koji su se izborili za Zakon o hrvatskom jeziku te svim svojim suradnicima u Matici hrvatskoj.

- Teško mi je i riječima opisati koliko sam sretan – kazao je Gavran.