Učenje kroz igru: Učenici OŠ Gornji Kneginec osmislili društvenu igru Biohazard

Varaždinske vijesti | 1.5.2023. u 20:14h | Objavljeno u Društvo

U Osnovnoj školi Gornji Kneginec, u sklopu izvannastavne aktivnosti Biozaštita i biosigurnost koja se provodi pod vodstvom učiteljice Kristine Maričić, osmišljen je zanimljiv projekt - društvena igra Biohazard.

- Unatrag nekoliko mjeseci učenici su razvijali dvojezičnu društvenu igru za djecu koja je vezana uz zarazne bolesti. Igra sadrži igraću ploču, 40 kartica (polovicu na hrvatskom, a polovicu na engleskom jeziku), 4 figurice, 1 kocku i pravila za igranje. Igraća ploča je A4 formata te je zapravo slagalica od 20 dijelova koje prije početka igre treba sastaviti - pojasnili su iz škole.

Učenici su samostalno crtali i bojali slike uzročnika zaraznih bolesti, viruse i bakterije, a koji se nalaze na igraćoj ploči. Istražujući o bolestima i njihovim uzročnicima, osmislili su tekstove o njima i upute za igranje koje se nalaze na karticama.

OS_Gornji_Kneginec_-_Ucenje_kroz_igru_-_igra_Biohazard_2.jpg

- Predviđeno je da igru mogu igrati četiri igrača. Izradu igre, uz Općinu Gornji Kneginec, financiralo je nekoliko sponzora s područja općine: Biovitalis, Gašo - proizvodnja, trgovina i usluge, Kero - benz, Leier - Leitl te Ljekarna Salus, a stvaranjem ove igre otvorena je mogućnost novih suradnji s navedenim donatorima - napomenuli su iz kneginečke škole.

Kako su istaknuli, kroz igru Biohazard učenici mogu na zabavan i jednostavan način steći nova znanja o zaraznim bolestima, ali i produbiti vlastita znanja o njima. S obzirom na to da je prevedena na engleski jezik, uz učenje o zaraznim bolestima, učenici mogu usavršavati i vlastite vještine govorenja i razumijevanja engleskog jezika.

- Učenje kroz igru učenicima je jednostavan i zabavan način usvajanja novih znanja, a poticanje na stvaranje igara učenike potiče na istraživanje, kreaciju i upornost. Igra je u školi predstavljena u sklopu Tjedna cjeloživotnog učenja, 21. travnja, a na državnoj razini bit će predstavljena na Državnoj smotri Biosigurnost i biozaštita koja će se održati u Omišu od 8. do 10. svibnja - poručili su iz OŠ Gornji Kneginec.

OS_Gornji_Kneginec_-_Ucenje_kroz_igru_-_igra_Biohazard_1.jpg