Učenička zadruga "Sunce" Gospodarske škole Varaždin ima najproizvod Foto: UZ Sunce

Učenička zadruga "Sunce" Gospodarske škole Varaždin ima najproizvod

Varaždinske vijesti | 12.10.2016. u 15:34h | Objavljeno u Društvo

Učenička zadruga "Sunce" Gospodarske škole Varaždin dobila je priznanje za najbolji proizvod na 28. Smotri učeničkih zadruga u Zadru. Smotra je održana 5. i 6. listopada, a na njoj je sudjelovalo 70 izlagača. Gospodarska škola Varaždin jedina je srednja škola s prostora Varaždinske županije koja je sudjelovala na smotri sa svojom zadrugom.

- Bilo je jako interesantno i poučno, i za nas i za učenice. Zabavili smo se i jako sam ponosna na svoje učenice. Zadruga djeluje samo tri godine. Već ove godine na Županijskoj smotri zadruga osvojili smo drugo mjesto pa smo zato pozvani na 28. državnu smotru - rekla je prof. Nevenka Vukašinović, voditeljica kreativne radionice Učeničke zadruge "Sunce".

Najproizvod kojeg je napravila zadruga "Sunce" je kastrola u ambalaži od papira, manjih dimenzija, izduženog četvrtastog oblika. Oslikava se na tradicionalan način ili trenutno modernim bojama. Ovaj proizvod zadruge "Sunce" varijanta je tradicijskog keramičkog posuđa sjeverozapadne Hrvatske koji, ovisno o kojem je kraju riječ, nosi različite nazive (kastrola, kostrola, protvan, protfan). Nekada se koristila svakodnevno u domaćinstvima i ugostiteljstvu za pečenje i servisiranje hrane, pojasnili su iz Učeničke zadruge "Sunce".