Učenička zadruga Kneginja pokrenula proces zaštite industrijskog dizajna kalupa za paprenjake

VV | 12.4.2022. u 18:14h | Objavljeno u Društvo

Početkom ove školske godine učenička zadruga Kneginja iz Osnovne škole Kneginec Gornji pokrenula je postupak zaštite industrijskog dizajna kalupa za paprenjake. Tim je proizvodom zadruga 2018. godine pobijedila na HRT-ovom natječaju Ja poduzetnik! Izgled kalupa dizajnirale su sada već bivše učenice škole Tena Blaži, Magdalena Kušter, Viktorija Medved, Ela Pintarić, Anja Sokol, Nika Težački, Lorena Tkalčec, Nikolina Turković i Maria Zeba pod mentorstvom učiteljica Alenke Vuk i Kristine Maričić.

Kalup za paprenjake na sebi ima motiv Andrijine kule iz 13. stoljeća koja u kneginečkom kraju ima veliko povijesno značenje. Kalup se izrađuje od tanke šperploče te se sastoji od dva dijela koja se međusobno lijepe. Prema unaprijed izrađenom nacrtu, izgled kalupa prenosi se na šperploču te se onda pili. Dobiveni dijelovi, dio sa stiliziranom kulom te dio s valovitim rubom, međusobno se lijepe. Nakon što se dobro osuše, ručno se nanosi nekoliko slojeva boje, plave, žute, crvene i bijele, u proizvoljnim kombinacijama. Te su boje odabrane jer se upravo one javljaju i u grbu Općine Gornji Kneginec. Kada se premaz dobro osuši, kalup se ukrašava točkicama, cvjetićima i sl. Tim se proizvodom, između ostalih, zadruga predstavlja na raznim manifestacijama i sajmovima. Tijekom školske godine, u okviru izvannastavnih aktivnosti, učenici samostalno izrađuju kalupe ili peku paprenjake. S obzirom na jedinstven dizajn i originalnost proizvoda, otvorena je mogućnost da zadruga Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo Republike Hrvatske podnese zahtjev za zaštitu industrijskog dizajna kalupa za paprenjake. U rujnu 2021. zadruga je Zavodu poslala zahtjev za pretragom industrijskih dizajna kako bi se utvrdilo postoje li slični ili isti dizajni. Nakon pozitivnog odgovora, započeto je prikupljanje potrebne dokumentacije koja je Zavodu poslana početkom veljače 2022. Početkom ožujka stigao je odgovor kojim je potvrđeno da je učenička zadruga Kneginja vlasnica industrijskog dizajna kalupa za paprenjake, a učenice i njihove mentorice upisane su u Registar industrijskog dizajna kao dizajneri.

Do kraja ove školske godine planirano je predstavljanje rezultata rada vodstvu Općine Gornji Kneginec te predstavljanje kalupa za paprenjake kao novog suvenira Općine Gornji Kneginec. Jedan od prijedloga je i da kalup za paprenjake postane protokolarni poklon Općine Gornji Kneginec. Na taj bi se način ostvarila suradnja s lokalnom zajednicom, a zadruga bi mogla promovirati i Općinu i Osnovnu školu Kneginec Gornji izvan granica same općine.

DSC_0029.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci