Učenici V. OŠ najviše puta posjetili Gradski muzej pa osvojili izlet

J.Š./Varaždinske vijesti | 16.6.2017. u 08:14h | Objavljeno u Društvo

Gradski muzej Varaždin i ove je godine nagradio prigodnim izletom učenike koji su, u okviru projekta MIŠ – Muzej i škola, u školskoj godini 2016./17. zabilježili najviše dolazaka na muzejske programe.

U proteklome razdoblju to su bili učenici III. a i III. b razreda iz Pete osnovne škole u Varaždinu, sa svojim učiteljicama Ljerkom Stupar i Dubravkom Novak, a izletu se pridružio i ravnatelj te škole Mario Šipek.

Osim višekratnih posjeta stalnim postavima u palači Herzer i Starome gradu, za što su učiteljice i same osmišljavale programe za izvanučioničku nastavu, učenici su sudjelovali i u posebno pripremljenim edukacijskim prirodoslovnim, likovnim i povijesnim radionicama, koje je Muzej organizirao uz stalni postav Svijet kukaca i uz izložbe Varaždin pod krunom Habsburgovaca i još uvijek aktualnu izložbu Ivan Kukuljević Sakcinski – začetnik hrvatskog identiteta.

Jednodnevni nagradni izlet realiziran je u utorak, 13. lipnja, a odredište su bile znamenitosti u Hrvatskome zagorju. U Gornjoj Stubici učenici su posjetili Muzej seljačkih buna u dvorcu Oršić, tamošnji monumentalni spomenik Antuna Augustinčića posvećenoga Seljačkoj buni i Matiji Gupcu, Gupčevu lipu i spomen-park hrvatskome branitelju, zrakoplovcu Rudolfu Perešinu. U programu posjeta bio je i razgled uvijek zabavnog i dojmljivog Muzeja krapinskih neandertalaca u Krapini.

Program Gradskog muzeja Varaždin MIŠ – Muzej i škola provodi se kontinuirano već nekoliko godina, a za sve varaždinske osnovnoškolce sufinancira ga Grad Varaždin. Zahvaljujući takvoj suradnji, svi učenici imaju mogućnost besplatnog korištenja muzejskih programa, koji obuhvaćaju individualne i skupne posjete stalnim postavima i povremenim izložbama, kao i sudjelovanje u edukacijskim radionicama, igraonicama i predavanjima.

U protekloj školskoj godini u program su se uključile i četiri varaždinske srednje škole: Gospodarska škola, II. gimnazija, Privatna varaždinska gimnazija s p. j. te Glazbena škola, a kupnju iskaznice MIŠ financirali su učenici sami, i to uz simboličnu cijenu od 10,00 kuna.

S obzirom na pozitivna iskustva, program MIŠ – Muzej i škola nastavlja se i u idućoj školskoj godini, kada će Gradski muzej Varaždin (opet!) nastojati taj projekt proširiti i na ostale osnovne i srednje škole iz Varaždinske županije, za što se očekuje i potpora županijskih institucija - poručuju iz Gradskog muzeja.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci