Učenici Srednje strukovne škole "pomeli" konkrurenciju i poručili: Ostajemo u Hrvatskoj! Foto: Krešimir Đurić

Učenici Srednje strukovne škole "pomeli" konkrurenciju i poručili: Ostajemo u Hrvatskoj!

IHR/Varaždinske vijesti | 27.5.2023. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Htio je biti automehaničar, a postao je najbolji stolar u Hrvatskoj! Tin Gizdavec, učenik trećeg razreda Srednje strukovne škole Varaždin osvojio je zlatnu medalju u kategoriji Stolarstvo na WorldSkills Croatia 2023, najvećem događaju u obrazovanju u Hrvatskoj i najvećem strukovnom natjecanju u ovomu dijelu Europe. Učenici ove škole osvojili su ukupno četiri medalje - tri zlata i srebro - po čemu su, kaže ravnatelj škole Dražen Košćak, najuspješnija strukovna škola u Hrvatskoj.

Mladi stolar Tin na natjecanju je imao zadatak izraditi noćni ormarić, a svojim radom “pomeo” je konkurenciju.

DSC_2220.jpg

Tin Gizdavec (mentor Dario Biškup) planira naslijediti obrt svog oca koji je također stolar 
Blanja, pila, kist...

- Osvojena zlatna medalja potvrda mi je da sam dobar u tome što radim - rekao je Tin, koji je odlučio postati stolar zahvaljujući ocu, koji ima obrt.

- Imam sestre koje to ne zanima, pa sam onda odlučio isprobati se u toj struci, zavolio ju i nisam požalio, a posao već imam - otkrio nam je Tin. Njegov mentor Dario Biškup kaže kako se državnim prvakom ne postaje preko noći.

346039035_1839551283141497_3318251204737974676_n.jpg

- To je kruna jednog rada koji se odvija tijekom tri godine obrazovanja. Godinama je naša škola uspješna u stolarstvu, a uspješni smo zato što učenike uključujemo u rad na konkretnim, pravim stvarima. Kod nas u školi svaki stolar prvo u ruke dobije pilu, dlijeto i blanju - otkrio je.

Svi učenici koji završe ovo zanimanje i imaju volje raditi, zapošljavaju se odmah nakon škole.

- U našoj županiji početna plaća stolara je 1000 eura, a dobar stolar zarađuje i 3000 eura mjesečno. Mnogi stolari koji su otišli iz Hrvatske vraćaju se jer nema straha za zaposlenje, ali ni za dobru zaradu - poručuje.

Posla će zasigurno biti i za Daniru Mašanski, najbolju soboslikaricu u Hrvatskoj. Učenica drugog razreda u ovom “muškom zanimanju” našla se jer voli crtati, a osvojeno prvo mjesto potvrda joj je da s izborom struke nije pogriješila. Na natjecanju joj je, kako kaže, bilo zabavno i zanimljivo.

DSC_2261.jpg

Danira Mašanski (mentor Josip Hižak) ruši predrasude o tome da je soboslikarstvo "muško zanimanje"

- Prvi dan smo lijepili tapete, drugi dan smo unutar toga morali nacrtati mrežu, zadanu sliku, a trećeg dana unutar zadanog okvira trebali smo napraviti svoj crtež, a oko okvira izmiješati boje, od tamnije prema svjetlijoj - otkrila je Danira.

S obzirom na to da je konkurencija na natjecanju izrazito jaka,jer na WorldSkillsu se natječu “najbolji od najboljih”, njezin mentor Josip Hižak iznimno je ponosan.

- Soboslikari su danas traženi, a tko vrijedi i marljivo radi, može i dobro zaraditi - kaže Hižak.

Od torbe do BalaVŽ

Zlatni galanteristi Luka Cerovečki i Mirela Kovačić imali su na raspolaganju 14 sati za izradu ženske torbe s ugrađenom ručkom, džepom na prednjoj strani i ušivenom podstavom, a dobili su i zadatak iznenađenja: morali su izraditi nosivi set malih proizvoda, kojeg su nadopunili s osnovnim zadatkom. No i prije odlaska u Zagreb izradili su
mini kolekciju od tri proizvoda na temu “Geometrijske forme u društveno angažiranoj modi s ekološki orijentiranim modnim inicijativama”.

DSC_2281.jpg

Luka Cerovečki i Mirela Kovačić s mentoricom Sanjom Makšan

- Na natjecanju je najteža bila izrada šablona i krojenje dijelova - doznali smo od Luke i Mirele. Iako je riječ o struci koja je podcijenjena i potplaćena, buduće galanteriste to ne obeshrabruje.

- Planiramo ostati u Hrvatskoj, a jednog dana možda i otvoriti vlastiti obrt - poručuju. Njihova mentorica Sanja Makšan kaže kako joj je drago što su učenici baš te struke osvojili prvo mjesto.

346493246_805609970922303_4880472201333881295_n.jpg

Torba koju su izradili Mirela i Luka i s kojom su osvojili zlato! 

- Voljeli bismo da gospodarstvo više cijeni rad u toj branši jer nije to nimalo lak posao. Ove godine upisujemo program tehničar/modelar kožne galanterije, četverogodišnji program nakon kojeg će učenici moći nastaviti obrazovanje, a samim time, otvaraju im se i veće mogućnosti - dodala je.

346800175_1729552884169858_3472265801432812564_n.jpg

S modelom ženskog kućnog ogrtača te cijelom kolekcijom povezanom uz tajni zadatak - haljinu - modna tehničarka Klaudija Plantak okitila se srebrnom medaljom. Za natjecanje se pripremala s kolegicom Blaženkom Kralj, koja se na kraju nije natjecala, no zajedno su uoči natjecanja izradile kolekciju društveno-angažirane mode i skulpturizma, pa je tako i nastala kolekcija BaleVŽ. Inspiraciju su pronašle u jednoj od Gallianovih kolekcija koje je kreirao za Dior, balama i Letu 3, čija je i pjesma bila okidač za sam naziv kolekcije.

DSC_2319.jpg

Klaudija Plantak s mentorom Predragom Cuklinom

- Iskreno, nisam očekivala da ću osvojiti drugo mjesto, ali kad smo doznali rezultat svi smo bili uzbuđeni i veseli - sretna je Klaudija, a njezin mentor Predrag Cuklin ponosan.

- Iza ovog rezultata su sati i sati priprema. Tema nam je bila poticajna i zanimljiva, htjeli smo pronaći prave elemente koje bi povezali, ali i pobudili interes lokalne zajednice - rekao je Cuklin.

U tome su, s obzirom na rezultat, i više nego uspjeli.

DSC_2295.jpg