Ukupno 196 učenika romske nacionalne manjine pohađa osnovne škole u našoj županiji, a srednje 36 Foto: Varaždinska županija

Učenici romske manjine integrirani u odgojno-obrazovni sustav Županije

Varaždinske vijesti | 30.10.2018. u 15:48h | Objavljeno u Društvo

U Županijskoj palači u Varaždinu jutros je predstavljeni projekt „Uključivanje učenika pripadnika romske nacionalne manjine s područja Varaždinske županije u odgojno – obrazovni sustav“, a predstavljanju su uz ravnateljice škola koje čine projektno partnerstvo Đurđu Kladić iz OŠ Ludbreg, Valeriju Paljak iz OŠ Petrijanec te Nevenku Turščak iz OŠ Cestica, nazočili i zamjenik župana Tomislav Paljak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek te Zlata Mikašek iz Agencije za razvoj Varaždinske županije.

Inače, projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 999.270,53 kuna.

Pozdravne riječi uputio je zamjenik župana Paljak koji je naglasio kako se ovim sredstvima organizira produženi boravak za 60 učenika romske nacionalne manjine koji pohađaju Osnovnu školu Ludbreg, Osnovnu školu Petrijanec i Osnovnu školu Cestica, koje su ujedno partneri u projektu.

6.jpg

- Ukupno 196 učenika romske nacionalne manjine pohađa osnovne škole u našoj županiji, a srednje 36. Također, Županija s 400.000 kuna sufinancira prehranu i dnevni boravak za učenike romske nacionalne manjine, a uz to je s 29.032 kune sufinancirala osiguravanje romskog pomagača u OŠ Cestica - rekao je zamjenik župana te dodao kako je cilj Županije da se svi učenici romske manjine što uspješnije uključe u odgojno-obrazovni sustav jer je Županiji uvijek primarna zadaća bila stvaranje jednakih uvjeta i mogućnosti za sve.

- Učenici su ujedno uključeni u projekte besplatne prehrane u školama za djecu slabijeg imovinskog statusa te u projekt pomoćnika u nastavi - dodao je Paljak.

Projekt će trajati od 30. kolovoza 2018. do 30. studenog 2019., a ravnateljice škola su u svojim prezentacijama istaknule važnost uključivanja učenika romske nacionalne manjine u školski sustav.

- Na ovaj način učenici romske nacionalne manjine bit će socijalizirani, radit ćemo na njihovome odgoju, ali i na stvaranju navika kao što su higijenske i druge, a od 770 učenika ukupno 34 pripadaju romskoj nacionalnoj manjini u našoj školi - rekla je Đurđa Kladić.

7.jpg

Ravnateljica OŠ Petrijanec Valerija Paljak izrazila je zadovoljstvo provedbom projekta.

- Od 494 učenika ove školske godine imamo 144 učenika romske nacionalne manjine, što je 29 posto i unatrag nekoliko godina smo na tom postotku. Već skoro desetak godina provodimo različite projekte uključivanja malih Roma u obrazovni sustav. Od 2009. godine temeljem Sporazuma između Varaždinske županije i resornog Ministarstva provodimo niz različitih projekata, odnosno provodimo Nacionalnu strategiju uključivanja Roma u obrazovni sustav. Financira se produženi boravak, financira se predškola učenika, ali i dodatne aktivnosti, kao testiranje učenika za hrvatski jezik – rekla je Paljak te napomenula kako je od 1984. godine kada je škola upisala prve učenike romske nacionalne manjine pa sve do 2013 godine ukupno završilo 24 učenika osnovnu školu, a posljednjih pet godina 29 učenika. To je pokazatelj da sve što radimo ima smisla - zaključila je ravnateljica Paljak.

1.jpg

Nevenka Turščak, ravnateljica OŠ Cestica je istaknula.

- U OŠ Cestica imamo 444 učenika, od toga je 53 učenika romske nacionalne manjine, a već dvije godine koristimo produženi boravak. Benefiti su višestruki, naime djeca dolaze slabog predznanja, organiziramo učenje hrvatskog jezika, razvija se osjećaj pripadanja grupi i zajednici razvijaju se socijalne navike, a samim time postižemo bolje uključivanje tih učenika u cjelokupno društvo.

5.jpg

4.jpg

3.jpg

2.jpg