Učenici OŠ Vinica u Estoniji otkrili tajne vikinga: kako su živjeli i zašto su bili tako veliki ratnici Foto: OŠ Vinica

Učenici OŠ Vinica u Estoniji otkrili tajne vikinga: kako su živjeli i zašto su bili tako veliki ratnici

Varaždinske vijesti | 2.10.2022. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Erasmus+ projekta Mythomania In Open Air Museums, Osnovna škola Vinica sudjelovala je u mobilnosti u Estoniji.

U nedjelju, 18. rujna učenice Magdalena Pajtak, Anesa Stanko, Karla Hohnjec i učenik Franjo Rački, u pratnji učiteljica Adriane Telebar i Petre Majhen, krenuli su prema Estoniji gdje su sudjelovali u mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta Mythomania In Open Air Museums, koji je u tijeku u Osnovnoj školi Vinica.

Na odredištu su ih srdačno dočekali domaćini, a prvi radni dan započeo je programom dobrodošlice i pozdravom domaćina iz škole Tallinna Mahtra Põhikool. Nakon programa sudionici projekta krenuli su u razgledavanje škole i prisustvovali su nastavi engleskog i estonskog jezika. Nakon ručka su učenici i učitelji imali "icebreaking" aktivnosti tijekom kojih su se bolje upoznali.

os_vinica_erasmus_estonija_29092022_1.jpg

Na radionicama su učenici prema estonskoj legendi započeli izradu stripa i figurica. Po završetku radionica krenuli su u razgledavanje Tallinna gradskim Sightseeing autobusom. Posjetili su i razgledali centar Tallinna, staru povijesnu jezgru, luku, bivši zatvor, tv postaju, botanički vrt, plažu, razne povijesne spomenike, kazališta, crkve… Upoznali su se s poviješću grada i mnoštvom zanimljivosti.

os_vinica_erasmus_estonija_29092022_2.jpg

Drugi radni dan započeo je posjetom Vikinškom selu gdje su sudionici mobilnosti upoznali njihov način života, običaje, nastambe, oružje, odjeću, brodove i ostalo. Nakon prolaska kroz vikinško selo krenuli su prema svetom mjestu Vikinga Saula blue Nakon razgleda jezera krenuli su na radionicu izrade talismana na kojoj su bili vrlo uspješni i dobili unikatni suvenir. Za to su bili nagrađeni pravim vikinškim ručkom.

os_vinica_erasmus_estonija_29092022_3.jpg

Po povratku u Tallinn posjetili su Proto Invention Factory koja se nalazi u 110 godina staroj zgradi, tj. u prostoru bivše tvornice za proizvodnju podmornica. Nakon dobivenih uputa i povijesnih činjenica samostalno su istražili i isprobali sve dostupne izume uz pomoć tehnologija. Svi su se složili da je dan bio izuzetno zanimljiv i iscrpan.

Treći dan započeo je okupljanjem u školi gdje su se nakon doručka dovršavale figurice i filmovi vezani uz legendu. Nakon radionica sudionici su otišli do Staroga grada gdje su upoznali staru povijesnu jezgru i saznali mnoge zanimljivosti i legende vezane uz grad. Posjetili su i najstariju ljekarnu na svijetu, staru preko 300 godina. Saznali su i da je marcipan prvi put napravljen u Tallinnu. Nakon prekrasnog i ispunjenog dana, te prepuni dojmova o ljepoti i povijesti grada vratili su se na svoja odredišta.

os_vinica_erasmus_estonija_29092022_4.jpg

Četvrti dan započeo je vožnjom prema prošlosti tj. prema 16. stoljeću i dvorcu Rakvere koji se nalazi 98 kilometara od Tallinna. Po dolasku su sudionici projekta prisustvovali izradi baruta kojeg su zatim isprobali, a čuli su i pucanj topa u podne. Vidjeli su dobro očuvanu kapelicu gdje su se pomolili na latinskom jeziku. Posjetili su i nekadašnju prostoriju za mučenje i prošli kroz sobu strave. Isprobali su pucanje lukom i strijelom, te ostale srednjovjekovne igre i rekvizite.

os_vinica_erasmus_estonija_29092022_5.jpg

- Peti dan započeo je pakiranjem, a nastavio se aktivnostima u školi. Uz doručak se proslavio rođendan učenice Karle uz pjesmu i tortu. Učenici su zatim imali vrijeme za izradu uspomena u obliku fotografija uz pomoć photo bootha. Uslijedio je glavni dio dana. Pogledali su rezultate rada učenika, tj. nastale videozapise. Sve grupe uspješno su izvršile svoj zadatak. Slijedio je ples i oproštaj od domaćina i cijele Erasmus+ ekipe. Sudionici iz Hrvatske krenuli su prema zračnoj luci puni dojmova. Oko ponoći sigurno su stigli na svoje krajnje odredište, dragu Vinicu - izvijestili su iz OŠ Vinica.

os_vinica_erasmus_estonija_29092022_6.jpg

os_vinica_erasmus_estonija_29092022_7.jpg