Učenici Medicinske škole Varaždin - zastupnici u Hrvatskom saboru!

Denis Purić, 2.c | 20.5.2016. u 14:01h | Objavljeno u Društvo

U ponedjeljak 16. svibnja učenici Medicinske škole Varaždin u pratnji profesorice mentorice i tajnika škole krenuli su u Zagreb u Hrvatski sabor da bi sudjelovali u simuliranoj sjednici Hrvatskog sabora. Simulirana sjednica ove je godine organizirana četvrti put. Ideja ove smotre iz Građanskog odgoja i obrazovanja je približiti učenicima srednjih škola rad parlamenta i omogućiti im uvid u rad saborskih zastupnika. Sudjelovali su učenici iz mnogih hrvatskih škola, a mi smo bili jedini iz Varaždina. Tema smotre bila je Zakon u turizmu i turističkim zajednicama.

Zastupnici naše škole bili su učenici 2.c razreda: Tea Vujnovac i Denis Purić te učenica 3.a razreda Adrijana Leskovar, a profesorica mentorica bila je Jadranka Težački.

Odlasku na smotru prethodili su tjedni u kojima smo u školi iščitavali svaku točku zakona, nalazili određene nepravilnosti, konzultirali se s našom TZ u Varaždinu, anketirali učenike naše škole i razmišljali o mogućim promjenama zakona.

Simulirana sjednica održala se u velikoj dvorani gdje su zastupnici bili upućeni u način glasovanja te repliciranja. Jedan učenik iz Zagreba bio je predložen za simuliranog predsjednika Hrvatskog sabora, a s obzirom da nas je bilo 128 učenika, imali smo i potreban kvorum. Zastupnica Adrijana Leskovar je održala odličan govor ispred kluba zastupnika Ante Starčevića u kojem je spomenula nekoliko problema turizma Hrvatske: rijetko ažuriranje web-stranica turističkih destinacija koje mogu navesti potencijalne turiste (domaće ili inozemne) da se u Hrvatskoj ne događa mnogo toga. Također je spomenula i to kako je hrvatski turizam nejednako zastupljen u svim regijama Hrvatske odnosno kako je sjever itekako zapostavljen. Nakon govora ispred govornice i govora iz saborskih klupa naša druga zastupnica Tea Vujnovac je podnijela amandman koji je obuhvatio sve bitno što je bilo navedeno iz prijašnjih govora učenika predstavnika svih klubova zastupnika te je amandman bio elektroničkim putem izglasan.

Nije bilo replika ili povreda poslovnika, što su gosti simulirane sjednice (aktualni saborski zastupnici) prilikom obraćanja učenicima napomenuli kao prednost. Općenito je sjednica ocijenjena kao vrlo uglađena – ideje kako unaprijediti postojeći Zakon o turizmu bile su vrlo kreativne, kritike na turizam u Hrvatskoj argumentirane, poštovalo se vremensko ograničenje za svakog govornika, a čak 70 posto nazočnih bile su učenice, čime je i nadmašena preporuka za poštivanje kvote ženskih zastupnica u parlamentu! Čitava sjednica je snimana, u svim televizijskim vijestima bili smo spomenuti, a direktan prijenos išao je preko saborske televizije.

Nakon mnogo posla i uloženog truda kojeg smo, uz veliku pomoć mentorice Jadranke Težački, svladali - zapamtili smo ovaj odlazak u Sabor kao obrazovnu i zanimljivu priliku te se nadamo odlasku i sljedeće godine.

Denis Purić, 2.c

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci