Učenici kroz izložbu “Od zemlje do zemlje” učili o mineralima i fosilima

N.P./VV | 14.6.2017. u 14:57h | Objavljeno u Društvo

Tijekom protekle nastavne godine, od studenog do lipnja u osnovnim školama sjevera Hrvatske, od Đurđevca do Velikog Trgovišća, održano je 20 izložbi minerala, stijena, ruda i fosila pod nazivom “Od zemlje do Zemlje”. U provedbi izložbi sudjelovali su učenici drugih, trećih i četvrtih razreda geoloških i rudarskih tehničara Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, a korišteni su i uzorci iz privatnih zbirki.

Učenici su kroz izložbu učenici upoznali uzorke kvarca, kalcita, vulkanskih bombi, pustinjskih ruža, kristala gipsa, tinjaca, rude olova, cinka, bakra, srebra, željeza, titana, drago i poludrago kamenje, vidjeli su kako stijena izgleda u polarizacijskom mikroskopu, opipali su talk, pirit ali i zub morskog psa.

Uz izložbu organizirana su prigodna predavanja vezana uz nastavni program geografije i kemije, pa su tako 6. razredi slušali predavanje na temu “Pacifički vatreni prsten”, 7. razredi su slušali o “Reljefu Europe” a 8. razredi imali su priliku naučiti ponešto o stijenama, rudama i mineralima.

Jedan od zadataka izložbe bio je popularizacija geologije, rudarstva, grana prirodoslovlja i tehnike koje su malo zastupljene u gradivu osnovnih škola i javnosti.   

 

Koprivnica

 

Sveti Juraj na Bregu