FOTO Učenici iz Turske, Portugala, Mađarske i Litve u Varaždinu učili o kodiranju i 3 D printanju Foto: Facebook Srednja strukovna škola Varaždin

FOTO Učenici iz Turske, Portugala, Mađarske i Litve u Varaždinu učili o kodiranju i 3 D printanju

IHR/Varaždinske vijesti | 31.1.2020. u 19:10h | Objavljeno u Društvo

Od 20. do 24. siječnja 2020. Srednja strukovna škola iz Varaždina bila je domaćin prve mobilnosti učenika i nastavnika u sklopu Erasmus + projekta pod nazivom "Designing the Future". Projekt se u Srednjoj strukovnoj školi provodi od početka ove školske godine te okuplja šest škola partnera iz Turske, Portugala, Mađarske, Litve i Hrvatske i ukupne je vrijednosti 166 635 eura.

Projekt traje 24 mjeseca, a projektne aktivnosti realizirat će se kroz predviđenih šest mobilnosti učenika i nastavnika. Osnovni je cilj projekta promoviranje i obogaćivanje digitalne pismenosti učenika i nastavnika. Tijekom pet radnih dana učenici i nastavnici iz svih škola partnera osmislili su i održali po jednu radionicu s temom kodiranja i 3D printanja. Jedni su drugima predstavili na koji način u svojim školama u sklopu redovne nastave i izvannastavnih aktivnosti stječu i obogaćuju svoja znanja o digitalnim alatima namijenjenima za izradu i uređivanje 3D modela koji se mogu ispisati na 3D printerima, stoga su održane radionice na kojima su učenici radili u međunarodnim timovima te se upoznali s kodiranjem i 3D printanjem i tako stekli osnovna znanja i vještine iz područja koje omogućuje korištenje tehnologije i IKT alata na kreativan, produktivan i zabavan način.
Glavni cilj projekta je približiti svim sudionicima pojmove kodiranja i 3D printanja, čija će pravilna implementacija osvježiti i oplemeniti nastavni proces. Kodiranje i 3D printanje sudionicima nastavnog procesa pružaju neslućene mogućnosti korištenja programa i aplikacija pomoću kojih će povećati sposobnost kritičkog, analitičkog i kreativnog razmišljanja kao i rješavanja problema u procesima učenja i poučavanja. Tijekom radnog tjedna ostvarena je uspješna suradnja s Elektrostrojarskom školom i mentorima koji rade u Centru izvrsnosti iz novih tehnologija, Robertom Ljubekom i Krunoslavom Grudičekom koji su sa sudionicima mobilnosti održali radionicu digitalnog alata Tinkercada i pokazali im odlično opremljen laboratorij u kojem rade s učenicima u sklopu Centra izvrsnosti.

Kao i sve Erasmus + aktivnosti i ovaj posjet bio je za uključene nastavnike i učenike odlična prilika za produbljivanje kulturnih, građanskih, društvenih i jezičnih kompetencija kroz suradnju s kolegama i vršnjacima koji žive i rade u različitim socioekonomskim, kulturološkim i obrazovnim okolnostima. Gosti su dobili uvid u svakodnevne aktivnosti i nastavni proces u Srednjoj strukovnoj školi, a posebno im se dojmila činjenica da većina učenika svoje praktične vještine stječe u nekoliko praktikuma koji su sastavni dio škole.

U sklopu boravka u Varaždinu Sudionike projekta u Županijskoj palači primio je zamjenik župana Tomislav Paljak koji je pohvalio temu i svrhu projekta. Na prijemu u Varaždinskoj županiji bili su ravnatelj Srednje strukovne škole Dražen Košćak I koordinatorica projekta Moniak Tuk. Održana je i večer-priredba na kojoj su nastupile članice Cheerleading kluba Bravo, članice Lubreških mažoretkinja i Twirling kluba Ludbreg te učenici Srednje strukovne škole Mateo Žuti i Izabela Brezovec. Gosti su priredili male darove za domaćine - suvenire i slatkiše, a domaćini su grad i zemlju predstavili kroz pjesmu i ples.

U sklopu posjete Hrvatskoj sudionici projekta posjetili su i Zagreb te posjetili Tehnički muzej Nikola Tesla.

Galerija slika