Učenici iz Njemačke, Španjolske i Danske posjetili Županijsku palaču i Gradsku vijećnicu Foto: Varaždinska županija; Grad Varaždin

Učenici iz Njemačke, Španjolske i Danske posjetili Županijsku palaču i Gradsku vijećnicu

Varaždinske vijesti | 10.2.2022. u 14:40h | Objavljeno u Društvo

U okviru projekta Erasmus+ Druge gimnazije Varaždin, tridesetak učenika te njihovih profesora iz Njemačke, Kraljevine Španjolske, Danske i Hrvatske obišlo je Županijsku palaču u kojoj su ih prigodnim riječima pozdravili župan Anđelko Stričak te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek.

Tema projekta Erasmus+ je Demokratska participacija pa je tako župan Stričak goste upoznao sa sustavom lokalne samouprave, objasnio im ovlasti nositelja izvršne i predstavničke vlasti, a ispričao im je i razvoj stvaranja moderne Hrvatske države, od obrane Domovine pa sve do ulaska u Europsku uniju.

Pročelnik Huđek je informirao učenike i njihove profesore s aktivnostima te projektima koje provode županijske obrazovne ustanove, dok je pomoćnik pročelnice za protokol i odnose s javnošću Tomislav Pajtlar proveo goste po Županijskoj palači te ih upoznao s bogatom poviješću Varaždinske županije.

Na gostoprimstvu te srdačnoj dobrodošlici zahvalila im je ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan, istaknuvši pritom kako Druga gimnazija, kao i ostale škole na području Varaždinske županije, sudjeluje u nizu europskih projekata.

Gosti iz Njemačke, Danske i Španjolske posjetili su i varaždinsku Gradsku vijećnicu. Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan, ujedno i ravnateljica Druge gimnazije, u salonu vijećnice su im izrazili dobrodošlicu.

Bila je to prilika da grad predstavi mladim Dancima, Nijemcima i Španjolcima svoju bogatu povijest ali i sadašnjost. U okviru Erasmus plus projekta učenici i njihovi nastavnici imaju priliku razgovarati o zajednički europskim vrijednostima te upoznati kulturološke sličnosti i različitosti gradova koje posjećuju.

erasmus_projekt_druga_gimnazija_10022022_2.jpg

erasmus_projekt_druga_gimnazija_10022022_3.jpg

erasmus_projekt_druga_gimnazija_10022022_4.jpg

erasmus_projekt_druga_gimnazija_10022022_1.jpg

erasmus_druga_gimnazija_vijecnica_10022022_1.jpg

erasmus_druga_gimnazija_vijecnica_10022022_2.jpg

erasmus_druga_gimnazija_vijecnica_10022022_3.jpg

erasmus_druga_gimnazija_vijecnica_10022022_4.jpg