Vrijeme je da se sjetimo koliko se hrane baca: što napraviti znaju u III. OŠ Varaždin Foto: III. OŠ Varaždin

Vrijeme je da se sjetimo koliko se hrane baca: što napraviti znaju u III. OŠ Varaždin

Varaždinske vijesti | 1.1.2023. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

O problemu bacanja hrane nekako se najviše govori uoči blagdana: Da je bacanje hrane veliki problem znaju i u III. OŠ Varaždin, gdje je pokrenut projekt "Za više sreće, ne bacajte hranu u smeće!". 

- Znate li da prosječan stanovnik Hrvatske godišnje baci 84 kilograma hrane u smeće? Kad smo obilježavali Tjedan školskog doručka u listopadu, s učenicima smo pričali o velikoj dnevnoj količini bačene hrane i u našoj školi te smo odlučili to promijeniti! - poručili su iz III. Osnovne škole Varaždin.

Projekt "Za više sreće, ne bacam hranu u smeće" krenuo je s provođenjem početkom studenog 2022. i trajat će do lipnja 2023. Uključeni su svi učenici i zaposlenici škole, a u projektnom timu su ravnateljica, stručni suradnici, svi razrednici te kuhari škole.

Učenici razredne nastave tijekom studenog i prosinca natjecali su se tko će baciti manje hrane, pojesti najviše kuhane hrane i povrća, tko će biti u kuhinji najuredniji, najljubazniji prema kuharima, drugim učenicima i zaposlenicima škole, tko lijepo čeka na red i sl.

- Razredu koji bude najbolji obećana je bila posebna slatka nagrada - torta naše kuharice Anite Novosel. U drugom polugodištu natjecat će se učenici predmetne nastave - napomenuli su iz škole.

- Želimo smanjiti količinu bačene hrane u smeće, potaknuti učenike da osvijeste problem bacanja hrane u smeće, potaknuti ih da jedu zdravu i kuhanu hranu. Također, željeli bi razviti zdrave prehrambene navike, kulturu pristojnog ponašanja u blagovaonici, ekološku svijest o problemu bacanja hrane te formirati jelovnik prema željama učenika - rekla je koordinatorica projekta, pedagoginja Valentina Habunek Mrazović.

Da je projekt uspješan pokazuju i brojke - količina bačene hrane smanjena je za 60%, a u školi se nadaju da će tako i ostati.

- S obzirom na to da su učenici pokazali veliku motiviranost i želju za promjenom, kuhari naše škole Anita Novosel i Krešimir Car odlučili su sve razrede koji su sudjelovali u ovom polugodištu nagraditi slatkom nagradom - tortom, a organizirali smo i prigodnu podjelu diploma. Hvala svim učenicima i zaposlenicima škole za doprinos projektu te Dr. Oetkeru na donaciji sastojaka za torte - poručili su iz III. OŠ Varaždin.

III_osnovna_skola_varazdin_hrana_30122022_1.jpg

III_osnovna_skola_varazdin_hrana_30122022_2.jpg

III_osnovna_skola_varazdin_hrana_30122022_4.jpg

III_osnovna_skola_varazdin_hrana_30122022_5.jpg