Učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole pokrenuli projekt "Budi spas u zadnji čas, udomi" Foto: Ilustracija/Pexels

Učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole pokrenuli projekt "Budi spas u zadnji čas, udomi"

VV | 20.4.2022. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska je županija financijski potpomogla projekte u sklopu Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim i srednjim školama, pa su tako učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin pod vodstvom profesorica Danijele Strmečki i Lidije Vrbanić pokrenule projekt "Budi spas u zadnji čas, udomi“.

Ovim projektom potiču udomljavanje, sterilizaciju i kastraciju životinja, mikročipiranje pasa, te senzibilizaciju društva prema napuštenim životinjama.

- Mnogi građani naše županije kao kućne ljubimce imaju mačke i pse koje su pronašli na cesti, polju, šumi, vrlo često na rubu smrti. Da li to stvarno tako mora biti? Da li mladunčad moramo pronalaziti u zavezanim vrećicama, u kontejnerima, bačenima uz Dravski kanal, na Cirkovečkoji? Zašto se to događa? Napušteni psi i mačke veliki su problem našeg grada i naše okoline. Iako za napuštene pse imamo sklonište u udruzi "Spas", za mačke trenutno nemamo nikakvo adekvatno sklonište. Ipak, mačke su se donedavno e ipak zbrinjavale u "Životnom zovu“ koji je, nažalost, prije nekoliko mjeseci izgorio - otkrili su sudionici ovog projekta.

20220330_130157.jpg

O broju napuštenih ljubimaca veliku ulogu imaju neodgovorni vlasnici koje svoje ljubimce ne steriliziraju/kastriraju pa se stvara neželjeno potomstvo. Poseban problem nastaje netom prije godišnjih odmora kada se povećava broj napuštenih ljubimaca.

- Stoga smo posjetili udrugu "Životni zov“ prije nego je stradala u požaru i odnijeli vrijedne donacije u obliku hrane, deka i igračkica. Upoznali smo se s problematikom napuštenih mačaka te važnosti edukacije i upoznavanja građana s potrebom sterilizacije i kastracije životinja - kažu sudionici ovog projekta.

20220413_223354.jpg

 Profesoricu Danijelu Strmečki te učenike Elu i Patrika u Gradskoj vijećnici je primio zamjenik gradonačelnika Miroslava Markovića koji je odgovorio na pitanja vezana uz brigu za napuštene životinje i aktivnosti koje Grad Varaždin provodi po tom pitanju.

- Zamjenik varaždinskog gradonačelnika najavio je da će se do kraja ove godine prenamijeniti zgrada u kojoj je smještena Uprava Čistoće u sklonište za mačke, kao i s akcijom besplatne trajne sterilizacije mačaka - kažu sudionici projekta, koji su tom prigodom zamjeniku varaždinskog gradonačelnika predložili i predstavili ideju hranilišta za mačke.

gradska_trznica.jpg

Sudionici projekta osmislili su i edukativno predavanje o važnosti udomljavanja, sterilizacije, kastracije i mikročipiranja kućnih ljubimaca te održali predavanja.

- Izradili smo i tiskali letak kojim potičemo i promoviramo udomljavanje, a napravili smo i nekoliko grebalica za mačke koje ćemo donirati novom skloništu. Također, organizirali smo akciju prikupljanja pomoći udruzi Spas, pa smo tako tiskali platnene torbe i izradili igračke za ljubimce. Akcija sakupljanja je održana u našoj školi, a predstavljanje smo održali i na Gradskoj tržnici Varaždin. Osim skupljanja novčane pomoći skupljali smo stare deke, plahte i ručnike koji su udruzi svakodnevno potrebne u velikim količinama - kažu sudionici ovog projekta koji su, za potrebe izradili web stranicu na kojoj se, osim informacija o projektu, može vidjeti mnogo udomljenih ljubimaca, riješiti kviz ili složiti puzzle.

Letak-prednja.jpg

- Svoje aktivnosti provoditi ćemo i dalje jer uvijek postoji potreba za pomoći napuštenim šapicama. Budi spas u zadnji čas, udomi! - poručuju sudionici projekta s Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci