Učenici Gospodarske škole posjetili njemačke škole

| 22.2.2016. u 08:22h | Objavljeno u Društvo

Najbolja praksa vježbeničkih tvrtki iz Njemačke bit će primijenjena u nastavi Gospodarske škole. Uvjete rada kakve imaju njihovi kolege iz Njemačke varaždinski srednjoškolci dobivaju projektom Europske unije u kojem škola sudjeluje.

Kako se tamo radi učenici i nastavnici imali su priliku vidjeti iz prve ruke. Naime, nekolicina njih posjetila je četiri njemačke škole - Engelbert-Bohn-Schule Karlsruhe, Walter Eugen Schule Karlsruhe, HLA Bruchsal i Wilhelm Ropke Ettlingen.

Učenici su tamo vidjeli kako njihovi kolege iz Njemačke imaju organiziranu nastavu te koje suvremene metode i nastavne oblike rada koriste na predmetu Vježbenička tvrtka, koju u 3. i 4. razredu u sklopu zanimanja Ekonomist, Komercijalist i Ekonomska gimnazija ima i Gospodarska škola.

- Program Vježbenička tvrtka je zamišljen kao usvajanje i utvrđivanje teorijskoga znanja kroz konkretno obavljanje poslova koji se inače obavljaju u pravoj organizaciji. Razred je podijeljen na odjele (administracija, nabava i skladište, financije i računovodstvo, ljudski resursi, proizvodnja, rpodaja), a učenici uče kako se stvarno osniva tvrtka, kako se obavljaju sve poslovne komunikacije i financijske transakcije, kako se prezentira proizvod/usluga te knjigovodstveno evidentiraju sve promjene - pojasnili su u školi.

Inače, studijsko putovanje omogućeno im je projektom "Interdisciplinarni kurikulum srednjih strukovnih škola" čiji je nositelj Gospodarska škola. Cilj je uvođenje informacijsko - komunikacijsko - tehnoloških nastavnih metoda i interdisciplinarnih sadržaja, što će se među ostalim postići i razvojem Vježbeničkog ERP sustava - edukativnog i informacijskog sustava koji se koristi za lakše savladavanje gradiva iz strukovnih sadržaja i stjecanje poduzetničkih kompetencija.

Projekt se provodi u okviru poziva za dodjelu bespovratnih EU sredstava Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama, a ukupna vrijednost projekta je 2,1 milijuna kuna. Partneri na projektu su Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, Srednja škola M.A. Reljković Slavonski Brod i softversko poduzeće Evolva.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.